09/10/2020

Carta a Donald Trump: 'Persones que se'n surten de tot'

2 min
ALEX GALLEGO

Una veu a dins nostre ens diu que les persones com tu se'n surten de tot. Encara que les enquestes vaticinin la teva derrota a les eleccions, la por que tenim és que les guanyis a última hora. I que si les perds, impugnis el resultat amb qualsevol martingala i els tribunals t'acabin donant la raó i la victòria.

L'opinió pública mundial ho té claríssim: no estàs capacitat per ser president dels Estats Units. Podria, avui, escriure't una carta afegint-me al cor de veus que ja ho han denunciat. Però quan deixem la dimensió mediàtica i anem a un terreny més personal, és quan ens entren els dubtes. Que no es pot ser més curt, proclamem, però el temor és que tinguem a davant el fatxenda més espavilat de tots. Un foll, coincidim els periodistes en les nostres columnes, al mateix temps que ens agafa la sospita íntima que potser sí que saps perfectament tot el que fas.

Dubtem de si ja estàs curat i de si has estat mai malalt. De les dues coses alhora. Escrivim que el positiu en coronavirus t'apartarà definitivament de la Casa Blanca, però recelem, en el fons, que no sigui això el que et doni la victòria el 3 de novembre. I és que ¿com competeixes contra una persona sense escrúpols? Si algú decideix plantar-te cara amb arguments, té les de perdre. Tu sempre cridaràs més i repetiràs tantes vegades una mateixa mentida que s'acabarà menjant la veritat -habitualment, més modesta- del teu oponent. Però encara és pitjor si algú decideix baixar al teu terreny. En la guerra bruta, acabaràs guanyant tu.

Ja s'ha dit que Donald Trump alimenta el frontisme, però la polarització amb què ho vivim tot també retroalimenta Donald Trump. Per això, a Twitter, ets el rei. Ha arribat un moment que si no faltem al respecte de forma sistemàtica, si no estem molt a favor o molt en contra de les coses, si no expressem els nostres pensaments en majúscules i en 140 caràcters, sembla que no tinguem opinió. Sostenim tesis més defensables que les teves, és cert, però l'agror i la mala educació amb què ho fem no és tan diferent. Aquest cor de petits Trumps que portem a dins també fa que el vent bufi al teu favor.

Em passa a mi, i suposo que a més gent, que la teva figura ens genera una barreja de por i d'impotència. Com el que et fa bullying a classe. Com algunes actuacions policials. Com el judici del Procés. Com alguns linxaments a Twitter. Podem pensar que la raó la tenim nosaltres, però íntimament temem que qui se'n surti siguin ells.

P.D. Deien que per edat i per pes formaves part del grup de risc de pacients amb coronavirus. Certament, la teva figura és gegantina. Ho tapa tot. Costa creure que fa només quatre anys el president dels Estats Units encara es digués Barack Obama.

stats