04/09/2020

Carta a Elisenda Paluzie: 'Aquest any no toca'

2 min
ALEX GALLEGO

Benvolguda presidenta de l'ANC, són dies difícils per a moltes persones i entitats perquè han de decidir si mantenen o suspenen els actes que tenien planificats. No sé si l'ajudaran a repensar-s'ho, però li faig arribar set arguments -més polítics que sanitaris- per no sortir al carrer aquest Onze de Setembre.

1. Perquè malgrat que estic segur que es compliran totes les mesures de seguretat -mascareta, dos metres de distància entre persona i persona i la prohibició de menjar, fumar i moure's del lloc assignat-, faràs que tot el debat polític i periodístic giri aquests dies sobre una mateixa pregunta: si l'independentisme posa per davant els seus interessos als de la salut pública.

2. Perquè, sense voler-ho, afavoreixes un nou motiu de divisió en el moviment sobiranista, amb missatges creuats entre els que pensen que sí que s'ha de sortir al carrer i els que creuen que aquest any no toca.

3. Perquè pots acabar generant incomoditat als centenars de milers de persones que cada any es manifesten l'Onze de Setembre, tant entre els que també hi participaran aquest 2020 com entre els que decidiran quedar-se a casa. Uns pensaran si fan bé en termes de salut, i els altres, si actuen correctament en termes polítics.

4. Perquè l'essència de les manifestacions de la Diada de l'última dècada ha sigut reunir el màxim de gent possible, que és just el que ara està prohibit. I no està clar que la imatge de concentracions de poques persones, a diferents punts del país, pugui afavorir la potència del moviment.

5. Perquè si aquest any de pandèmia renuncies a sortir a l'espai públic l'Onze de Setembre i centres la mobilització als balcons i a les xarxes socials -epicentres de les reivindicacions durant el confinament-, no crec que ningú deixi de ser independentista. I si has d'anar a convèncer algú que encara no ho sigui, potser aquesta renúncia envia un missatge més generós i inclusiu.

6. Perquè, a vegades, pot tenir un efecte més potent no fer el que fas sempre que fer-ho -amb la millor de les intencions- de qualsevol manera. Salvant les distàncies, l'1 d'octubre del 2017, ¿quanta gent li demanava al Barça que no fos aliè a allò que passava al seu voltant i decidís suspendre el partit contra el Las Palmas? Que era més potent, deien, no jugar que fer-ho a porta tancada.

7. I, finalment, perquè ho demanen els experts. Metges i científics tan poc sospitosos de tenir interessos ocults, que alguns d'ells han participat a les manifestacions d'altres Onzes de Setembre.

P.D. Hi ha grans esdeveniments que s'han suspès pel coronavirus i altres que s'han celebrat, sense públic o en format reduït. Però potser no són situacions comparables. La Diada és material sensible i mantenir-la al carrer pot acabar perjudicant l'objectiu amb què legítimament es convoca la mobilització.

stats