OBSERVATORI
Misc 28/07/2020

Casado vol tapar els pactes al CGPJ

i
Ernesto Ekaizer
2 min
El president del PP, Pablo Casado, en un esmorzar informatiu a Madrid

Les negociacions entre el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el secretari de Justícia del PP, Enrique López, per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), quatre places al Tribunal Constitucional (TC) i altres institucions han avançat però estan subordinades a l’estratègia de Pablo Casado, que preveu fer una forta crítica al govern de Pedro Sánchez en la reunió de presidents autonòmics convocada per divendres, 31 de juliol.

El president del Tribunal Suprem (TS) i del CGPJ, Carlos Lesmes, havia proposat en l’ordre del dia del ple convocat per a aquest dimarts el nomenament de jutges per cobrir tres places a la Sala Penal del TS, la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Canàries i la presidència de l’Audiència Provincial d’Ourense. Abans de la reunió, Lesmes va rebre informació del PSOE i del PP en el sentit que les negociacions avancen, encara que les forces polítiques no preveuen fer un anunci de pacte en les pròximes hores.

Campo i López han arribat a una àmplia proposta no només sobre la renovació del CGPJ. La proposta inclou nomenaments al TC, on van caducar, el novembre del 2019, els mandats del president, Juan José González Rivas; la vicepresidenta Encarna Roca, i els magistrats Andrés Ollero i Fernando Valdés Dal Ré. I també en altres institucions. Però el president del PP, Pablo Casado, ha rebutjat fer una presentació dels pactes abans de divendres, 31 de juliol, perquè, segons fonts del PP, seria llançar un missatge contradictori amb l’ofensiva que prepara el partit en la reunió de presidents autonòmics convocada per Pedro Sánchez. Amb tot, la informació que s’ha transmès a Lesmes i altres membres de la Comissió Permanent del CGPJ va servir per retirar l’amenaça de fer nomenaments de jutges com a forma de pressionar el PSOE i el PP.

Lesmes porta el procediment a votació

Va ser el mateix Lesmes qui va proposar votar sobre si era procedent nomenar jutges en una situació en la qual les dues forces parlamentàries principals avancen cap a la renovació. Álvaro Cuesta, adscrit a l’anomenat sector progressista, va donar suport a la proposta. Lesmes i 15 vocals més es van pronunciar a favor d’ajornar els nomenaments i 5 vocals van manifestar el seu desig de fer-ho. La vocal conservadora, la magistrada Carmen Llombart, va anunciar un vot particular amb l’adhesió d’altres membres.

Durant el 2019 aquest CGPJ caducat des del 4 de desembre del 2018 va fer uns cinquanta nomenaments de jutges per cobrir places. Només la vocal progressista Concha Sáez es va pronunciar en contra que un òrgan en funcions fes nomenaments. El novembre passat el CGPJ va nomenar la presidenta del TSJ d’Extremadura, la magistrada conservadora María Félix Tena, com a part d’un acord segons el qual la presidència del TSJ de Canàries seria per al magistrat del sector progressista Pedro Herrera. Ara això ha quedat en l’aire.

Ahir la deliberació dels 19 membres presents (dos vocals i el secretari van ser-hi telemàticament) es va fer amb mascaretes però sense respectar la distància física, cosa que va ser objecte de crítiques. “El que faltaria és que en el que sembla la recta final d’aquest CGPJ acabem contaminats pel virus”, es va comentar irònicament entre alguns vocals, que van dir que se sentien més segurs agafant el metro que allà.

stats