Misc 15/07/2019

Les claus per entendre la dificultat del pacte

Per què és tan difícil un acord entre el PSOE i Podem per governar junts a Espanya? La raó principal és que es disputen un mateix espai electoral, i això fa que desconfiïn l'un de l'altre. Per aquest motiu la possibilitat d'una repetició electoral és més present que mai

i
David Miró
3 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias la setmana passada

Coherència / Influència

PSOE

El PSOE prefereix un executiu monocolor perquè considera que tenir Pablo Iglesias a l’executiu seria una font de conflictes permanent i condemnaria Sánchez a la inestabilitat atès que a Espanya no hi ha cultura de coalició. En realitat, el PSOE no vol cedir parcel·les de poder a un partit de fora del sistema.

Podem

Després de l’experiència de la moció de censura, Podem considera que l’única manera de garantir que es compleixen els acords programàtics és ser a dins del consell de ministres. En realitat, Pablo Iglesias no vol ser només un soci parlamentari sinó que pretén tenir una influència directa sobre l’acció del govern.

Catalunya / Fiabilitat

PSOE

El PSOE considera que Podem i, sobretot, Pablo Iglesias no són de fiar, i posen com a exemple la posició dels liles en la qüestió catalana. Tot i que Iglesias ja s’ha compromès a respectar la posició del PSOE en la carpeta catalana, Sánchez vol mans lliures per si ha de tornar a aplicar el 155 amb la Generalitat.

Podem

Els estrategs de Podem creuen que ha arribat l’hora de projectar una imatge de partit de govern fiable, seriós i útil a la societat, i per això consideren imprescindible formar part de l’executiu. Saben que una part del seu electorat tornarà al PSOE si percep que els seus vots no es converteixen en polítiques concretes.

UE / Partit

PSOE

Pedro Sánchez sap que té una oportunitat d’or per ocupar un lloc rellevant en el mapa polític europeu, i està convençut que una aliança amb Iglesias el perjudicaria. A més, Brussel·les ja ha deixat clar que Espanya ha de continuar aplicant polítiques d’austeritat, i Podem no hi està d’acord.

Podem

Pablo Iglesias té el partit immers en una profunda crisi, amb l’escissió d’Errejón a Madrid i un potent focus d’oposició interna a Andalusia. Iglesias confia que si entra a l’executiu estarà en millors condicions de reconstruir el partit al voltant de la figura d’Irene Montero i de fer callar la dissidència.

Iglesias / Iglesias

PSOE

Els barons del PSOE no volen facilitar-li cap plataforma de projecció governamental a Pablo Iglesias, que és un adversari electoral, i encara menys una vicepresidència. En realitat, sospiten que Iglesias ho aprofitaria per fer oposició interna i per treballar pensant només en les pròximes eleccions.

Podem

A Podem confien que si Pablo Iglesias és ministre aconseguirà vèncer els recels que encara provoca la seva figura en part de l’electorat progressista. En realitat, saben que l’entrada a l’executiu és la porta per contractar càrrecs de confiança i enfortir la musculatura d’un partit que va perdre 29 diputats.

Geometria variable / Compromís

PSOE

Sánchez no vol lligar-se de mans i peus amb Podem perquè aspira a aplicar la geometria variable al Congrés i perquè no descarta canviar de socis en algun moment de la legislatura si li convé. En l’horitzó, Sánchez té al cap una possible aliança amb Cs si finalment els crítics s’imposen i descavalquen Rivera.

Podem

Iglesias creu que l’única manera d’assegurar-se que Sánchez no canvia d’aliats a mitja legislatura és amb un govern de coalició, ja que en aquest cas els costos del trencament serien alts per als socialistes. I, en tot cas, el que no volen és ser un aliat circumstancial del qual es pot prescindir amb facilitat.

stats