UNIÓ EUROPEA
Misc 10/09/2019

La nova Comissió Europea tindrà una vicepresidència per "protegir l'estil de vida europeu"

Von der Leyen donarà pes al clima i deixa l'economia en mans d'Itàlia i la defensa per a França

i
Júlia Manresa
5 min
Ursula Von der Leyen, presidenta electa de la Comissió Europea.

Brussel·lesCarteres repartides per a la futura Comissió Europea amb alguns noms cridaners i d'altres de polèmics. Aquest dimecres la presidenta electa, Ursula Von der Leyen, ha anunciat la formació del seu equip de govern al capdavant de l'executiu comunitari. D'entrada ha aconseguit un dels primers objectius que es va marcar, que és equilibri de gènere, amb 13 dones (inclosa ella mateixa) i 14 homes. A més, ha concretat que comptarà amb tres vicepresidències executives: Clima, Era Digital i Economia, a les quals s'afegeixen cinc vicepresidències de menys pes, una de les quals s'ha batejat amb el nom de "Protegir el nostre estil de vida europeu" i agruparà sota les seves competències la política migratòria.

El fins ara portaveu de Jean-Claude Juncker, el conservador Margaritis Schinas (Grècia), passarà a ser vicepresident d'aquesta nova àrea. Es dona una cartera polèmica a un conservador del sud d'Europa hereu de la Comissió de Juncker, una comissió que ha intensificat el control fronterer i n'ha elevat el pressupost, i que s'ha vist acusat per organitzacions no governamentals d'externalitzar el control migratori en països que no respecten els drets humans com Líbia . A més, la Comissió Juncker tampoc ha aconseguit impulsar la reforma del Tractat de Dublin per establir una política comuna d'acollida i asil a la Unió Europea.

Preguntada exactament sobre "de què s'ha de protegir la manera de viure europea", Von der Leyen no ha mencionat la immigració directament però sí que ha assegurat que es tractava de defensar "els valors europeus, la dignitat i el respecte a l'estat de dret". En la carta que li ha adreçat a Schinas, però, sí que fa referència que entre les seves missions "adreçar i calmar les pors i preocupacions legítimes sobre l'impacte de la immigració irregular en l'economia i la socieat". Li econmana trobar consens per abordar la política migratòria i "crear camins per a la immigració legal per ajudar a fer arribar gent amb les capacitats i el talent que la nostra economia i mercat de treball necessiten". Dins l'àrea de competència de Schinas també hi ha la seguretat.

Consulta aquí tots els noms, currículums i perfils dels nous comissaris europeus

La Comissió més paritària

En la presentació del seu equip, Von der Leyen ha defensat que es tracta d'un equip "tan divers com la Unió Europea", amb equilibri de gènere i geogràfic, malgrat que continua sense mostrar la diversitat ètnica d'una Europa que, segons els càlculs de la Xarxa Europea Contra el Racisme compta amb al voltant d'un 10% de població negra. La proposta de Von der Leyen l'haurà de ratificar ara l'Eurocambra. La que serà la substituta de Jean-Claude Juncker a partir del novembre tindrà la Comissió amb més dones de la història i envia diversos missatges polítics amb les eleccions de carteres i nacionalitats.

D’entrada, cal dir que es forma una Comissió amb 27 integrants perquè, tal com recordava una portaveu de l’executiu comunitari, es treballa amb l’assumpció que el dia 31 d’octubre s’haurà produït el Brexit. Per tant, el Regne Unit ja no formarà part de la Unió Europea i per això no ha enviat cap proposta de comissari. Pel que fa l'equilibri de partits, dels 27 integrants del nou 'govern' de la Unió Europea, nou són de la família conservadora popular, deu dels socialdemòcrates, sis són de la família liberal, un és dels Verds i un és de la família ultraconservadora i euroescèptica (ECR).

Una vicepresidència per a un Green Deal europeu

Qui ja se sabia quina cartera tindrà és justament el comissari espanyol, Josep Borrell, que ocupa la competència d’Exteriors i serà el responsable de la diplomàcia europea amb un rang de vicepresident. També Von der Leyen va deixar clar que l’holandès Frans Timmermans i la danesa Margrethe Vestager (que van fer campanya per ocupar justament la presidència) ocuparien dos càrrecs d’especial rellevància. Una de les novetats és justament el càrrec de l'holandès Frans Timmermans, fins ara vicepresident executiu responsable de l'Estat de Dret i que ara passa a encarregar-se del que Von der Leyen ha anomenat el nou Green Deal europeu. La futura presidenta de la Comissió vol deixar clar així que la lluita contra el canvi climàtic (important per als socialistes i els Verds) és clau en el seu futur mandat, i ha recalcat que vol complir l'objectiu de neutralitat d'emissions el 2050.

En aquest sentit, envia també un missatge als milers de joves que han sortit als carrers els últims mesos per demanar una acció ferma contra la crisi climàtica: dona la cartera de Medi Ambient i Oceans al comissari més jove, el lituà Virginijus Sinkevicius, que té 28 anys i és dels Verds. En aquest àmbit també hi haurà una comissària d'Energia d'Estònia, Kadri Simson. Von der Leyen s'ha compromès que totes les reunions del col·legi de comissaris es facin sense gastar paper a partir del novembre.

La supervisió de les normes d'estabilitat econòmica per a Itàlia

L'altra vicepresidència executiva potent es manté en el flanc econòmic amb Valdis Dombrovskis (Letònia) al capdavant d'una vicepresidència sota el nom de "Una economia que treballa per a la gent". Cal dir, amb tot, que el comissari d'Economia (que té un perfil potent i important pel control dels comptes de tots els estats membres) queda en mans d'Itàlia i del seu ex primer ministre, Paolo Gentiloni, que va ser l'últim designat pel nou govern italià i que pot interpretar-se com un premi a un nou govern europeista de Roma, que fins ara havia posat en entredit les normes pressupostàries de la Unió Europea, el que justament Gentiloni haurà de fer respectar. Però també com un missatge de flexibilitat en la interpretació de les normes econòmiques ara que l'economia europea mostra cada vegada més símptomes de recessió.

Per a l'actual comissària de Competència, Margrethe Vestager, s'ascendeix el seu rang a vicepresidència executiva anomenada 'Europa preparada per a l'Era Digital'. El missatge en aquest cas pren importància perquè Vestager mantindrà la cartera de Competència, destacada perquè és la que ha sigut capaç d'aplicar sancions milionàries a multinacionals com Google o Amazon i la que ha rebut crítiques obertes del president dels Estats Units, Donald Trump. Les altres vicepresidències amb menys pes són les de Valors i Transparència; Relacions Interinstitucionals i Previsió; i Democràcia y Demografia.

Un irlandès gestionarà les relacions comercials amb el Regne Unit

Qui també haurà d'entendre's a partir d'ara amb els Estats Units és el fins ara comissari d'Agricultura Phil Hogan, que passarà al capdavant de la cartera de Comerç. L'irlandès Hogan pren el relleu de Cecilia Malstrom en plena guerra comercial amb el govern de Washington i també en ple Brexit i durant el mandat en què està previst que s'hagi de negociar un tractat de lliure comerç amb el Regne Unit. Tenint en compte que evitar una frontera física entre Irlanda i el Regne Unit és un dels principals esculls que ha enquistat les negociacions del Brexit, que hagi de ser un irlandès qui gestioni aquestes futures negociacions és un missatge clar de la futura presidenta de la Comissió Europea. Von der Leyen l'ha descrit com un "negociador tenaç".

Dos altres perfils amb pes seran el de la comissària francesa Sylvie Goulard (que està investigada per presumpte frau), que s'encarregarà del comissariat de Mercat Interior i també serà responsable de la nova Direcció General de Defensa, Indústria i Espai, àrees clau per al govern francès d'Emmanuel Macron, que advoca per la necessitat de crear un exèrcit europeu i reformar la política de Competència per crear "gegants industrials" per competir amb la Xina i els Estats Units. Un altre dels perfils polèmics és el de Laszlo Trocsanyi, exministre de Justícia del govern xenòfob hongarès d'Orban, que ha sigut proposat per ser el comissari a càrrec de l'ampliació de la UE (és a dir, l'entrada de nous membres).

stats