24/12/2012

Un contracte programa per a tothom

3 min
Pere Navarro, Junqueras i Artur Mas el dia de la cimera per la defensa del model lingüístic de l'escola catalana. CiU i ERC volen ampliar el suport al pacte de futur.

PRESIDENT D'ERCLes grans línies de l'acord per a la transició nacional i d'estabilitat parlamentària entre CiU i Esquerra Republicana estan definides: celebrar una consulta sobre la independència en els pròxims dos anys i aplicar, en tot el que sigui competència del govern de Catalunya, les polítiques d'ingressos i despesa més justes i eficaces possibles, demanant un esforç addicional als sectors que encara el poden fer i invertint els recursos recaptats en els sectors que més ho necessiten i en els que més poden contribuir a millorar la situació econòmica.

Aquest acord obre una oportunitat única per canviar el rumb de la història. Ens disposem a afrontar un repte gegantí, apassionant. Aquest país nostre, de tots -parlin la llengua que parlin i hagin nascut on hagin nascut-, ha decidit que vol decidir. Tan senzill com això i alhora tan difícil d'acceptar per a aquells que es neguen a reconèixer la societat catalana com a subjecte de drets. No ens ho posaran fàcil. L'estat espanyol, amb tots els seus ressorts jurídics, administratius, mediàtics i econòmics, intensificarà la seva ofensiva contra el nostre país. En rigor, res de nou a l'horitzó. Aquest és un estat que sempre ens ha anat a la contra, sempre. Els catalans no és que estem desposseïts d'estat -que també-, el gran problema és que en patim un que juga sistemàticament contra els interessos de la nostra gent. I aquesta no és només una responsabilitat de la dreta que representa el PP. També hi participa el PSOE, cada dia amb més atreviment i menys ambigüitat.

Obrir l'acord

Per això aquest acord cal que s'enforteixi a mesura que l'anem bastint cada dia i, de fet -com també expressava en el seu discurs d'investidura el president de la Generalitat, Artur Mas-, hi ha una voluntat explícita de les dues parts per obrir aquest acord a tot el Parlament i al conjunt de la societat catalana. De fet, tenim la ferma voluntat de proposar al conjunt de la nostra societat un contracte programa, un compromís conjunt que ens permeti dibuixar uns horitzons comuns de futur. No en fem prou amb CiU i ERC. Volem sumar-hi ICV i la CUP. Com també ens agradaria comptar-hi el PSC. De fet, al PSC no li estem demanant que sigui independentista, només els demanem que siguin demòcrates i que posin els interessos dels ciutadans catalans per damunt de la seva lleialtat al PSOE. Més encara, no n'hi ha prou amb el concurs dels principals partits polítics. Volem sumar-hi els sindicats, els empresaris, els autònoms, els col·legis professionals, el món intel·lectual i acadèmic, absolutament tothom que vulgui enfortir la nostra societat -aquella que alguns malden per separar, som un sol poble!-, sumar i assumir que els catalans hem de ser els protagonistes del nostre futur i destí.

Cap al creixement

Així, entenem que caldria vincular la recuperació dels ingressos fiscals que es produeixin en el futur a polítiques i inversions concretes que permetin ampliar la despesa i la inversió pública, que permetin defensar, millorar i ampliar l'estat del benestar, que permetin fer polítiques actives pel creixement econòmic i per la promoció de l'ocupació i que al mateix temps permetin revertir bona part de les retallades que s'han aplicat fins ara.

La recuperació dels ingressos globals de la Generalitat de Catalunya es pot produir per diverses causes que, de fet, es poden produir de manera simultània. Sigui perquè el govern espanyol paga una part o la totalitat del que ens deu als catalans i que tot i estar pressupostat per llei no paga, sigui perquè les institucions catalanes assumeixen el control de tots els impostos que paguem els ciutadans de Catalunya, sigui perquè la reactivació de l'economia internacional també arrossega la nostra pròpia economia, és evident que en els propers mesos hem de ser capaços d'augmentar els recursos de què disposem per fer front a la crisi.

Més confiança

Molts dels nostres conciutadans fa molt de temps que no troben feina, alguns d'ells fa poc que l'han perdut, d'altres tenen por de perdre-la en els propers dies, d'altres han d'afrontar situacions difícils dins del seu entorn familiar, en l'àmbit de les escoles dels seus fills o en l'àmbit de la salut. Aquestes persones segur que donaran valor a la construcció d'aquests elements de confiança -en un moment en què la confiança i la certesa respecte al futur econòmic són un bé malauradament escàs-, així com posen una part de les seves esperances en la feina que entre tots plegats intentarem fer. Totes elles mereixen i necessiten saber que farem tot el possible per construir aquests grans acords i que els compromisos de vinculació de la recuperació dels ingressos del nostre govern en polítiques de defensa, millora i ampliació de l'estat del benestar, de reactivació de la nostra economia i de promoció de l'ocupació seran mereixedors de la dedicació, de l'esforç i de la constància dels representants dels ciutadans de Catalunya.

stats