OBSERVATORI
Misc 15/09/2020

Corinna i el retard del judici a Villarejo

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Corinna zu Sayn-Wittgenstein

El nou titular del jutjat penal 8 de Madrid, Jesús de Jesús Sánchez, es pronunciarà, després d’incorporar-se a la seva activitat avui, sobre si aquest divendres se celebra finalment el judici contra l’excomissari José Manuel Villarejo per delictes de revelació de secrets, calúmnies i injúries contra l’exdirector del CNI, el general Félix Sanz Roldán. La impossibilitat, comunicada per un tribunal de Westminster (Regne Unit), de retransmetre la declaració de Corinna zu Sayn-Wittgenstein, testimoni citat per Villarejo, pot provocar el quart ajornament de la vista.

El tribunal de Westminster va comunicar la setmana passada que s’ha vist obligat a cancel·lar la videoconferència perquè no disposa, aparentment per càrrega de treball, de sales fins al desembre.

El jutjat va traslladar-ho a les parts per determinar si és possible “intentar la pràctica de la videoconferència des de l’ambaixada d’Espanya al Regne Unit”. La defensa de Villarejo ha qüestionat aquesta possibilitat perquè, segons les normes europees, tant si una persona és escoltada com si és un investigat, encausat o pèrit, és requisit enviar una ordre europea d’investigació, en aquest cas al Regne Unit, i ha d’estar present durant la declaració un representant de l’autoritat competent de l’estat d’execució.

Corinna està citada com a testimoni de Villarejo, que va declarar públicament en el programa Salvados de Jordi Évole que Sanz Roldán havia amenaçat de mort l’examant de Joan Carles I. Corinna ha presentat davant del judici una declaració jurada.

“El maig del 2012 el rei emèrit em va contactar a Mònaco per informar-me que el general Sanz Roldán viatjaria a Londres per reunir-se amb mi. El matí del 5 de maig del 2012 el general em va fer una visita a The Connaught Hotel. Vam parlar en una barreja d’anglès i espanyol, però també en francès. El general em va amenaçar a mi i als meus fills. Segons les seves paraules, no podia garantir la meva seguretat física ni la dels meus fills tret que complís amb les seves instruccions. Una de les «instruccions» que va mencionar de manera expressa era que no parlés amb els mitjans. Va dir que jo sabia coses que podien afectar 45 milions de persones. També va mencionar el meu «impuls» a l’aleshores rei perquè seguís exercint, ja que, segons el general, estava pensant en abdicar”. Corinna menciona el que denomina “incursions” que buscaven documents en els seus domicilis de Mònaco i el Regne Unit.

Pena de presó

Villarejo és acusat per la Fiscalia de Madrid i per l’Advocacia de l’Estat, que representen Sanz Roldán i demanen pena de presó per a l’excomissari.

La declaració de Corinna és l’argument que necessita l’excomissari per demostrar que no va injuriar ni calumniar Sanz Roldán. És el que s’anomena exceptio veritatis, la prova que el que va dir públicament és cert. Villarejo no necessita provar que Sanz Roldán va amenaçar Corinna, sinó simplement que Corinna l’hi va dir.

“Crec que quan el senyor Villarejo va fer les declaracions per les quals ara se l’acusa de calúmnies, es referia a les declaracions que jo havia fet durant aquella conversa (2015). Aquelles afirmacions van ser veritat”, assenyala Corinna en la seva declaració jurada.

stats