Eurolliga
Misc 25/05/2020

“La decisió més difícil en 20 anys”

L’Eurolliga es cancel·la i centra esforços en organitzar la pròxima temporada

i
àlex Gozalbo
3 min
Jordi Bertomeu, president executiu de l’Eurolliga, durant l’acte inaugural.

BarcelonaL’Eurolliga va decidir donar per acabada tant la seva competició com l’Eurocup. Jordi Bertomeu, president executiu i CEO de la competició, va analitzar de manera telemàtica la situació actual amb els onze clubs amb llicència que formen part del consell executiu. Tot i que diferents entitats, com el Barça, apostaven per intentar reprendre el torneig, al final tothom va estar d’acord en cancel·lar la competició i centrar els esforços en organitzar la pròxima temporada.

La llista de motius pels quals s’ha pres la decisió consta de set punts. El primer és la salut i la seguretat dels jugadors, els aficionats, el personal, els socis i els aficionats. El segon té a veure amb la variada evolució del covid-19 en funció del país de cada equip, fet que no garantia que tots els conjunts poguessin celebrar el seus entrenaments i preparar-se per als partits oficials en les mateixes condicions. El tercer punt recorda que les autoritats de cada territori han imposat diferents restriccions als moviments dels seus ciutadans i, per tant, no hi havia garanties que tots els equips poguessin viatjar. El quart punt adverteix que reduir el període destinat a la preparació dels equips podia provocar un major risc de lesions per als jugadors.

El cinquè punt explica que, per raons d’integritat esportiva, es va descartar un canvi del sistema de competició o una reducció del nombre d’equips. Tot i estudiar la situació de manera exhaustiva, els protocols mèdics que les autoritats de salut pública estan implementant actualment requereixen un període d’autoaïllament per a qualsevol jugador, entrenador o àrbitre que doni positiu, assegura el sisè punt. L’Eurolliga considera que durant els últims dos mesos i mig no s’ha obtingut la garantia necessària que les competicions puguin completar-se regularment al juliol. El setè punt avança que l’organisme europeu no volia allargar les competicions per evitar causar un impacte en el calendari de la temporada 2020-21.

L’Eurolliga no reconeixerà cap equip com a campió de la temporada 2019-20. “Sens dubte, aquesta és la decisió més difícil que hem tingut en els nostres vint anys d’història. Ens hem vist obligats a tallar la temporada més exitosa i emocionant de la història del bàsquet europeu. La decisió es produeix després de dos mesos i mig en què tots els agents de la lliga han mantingut la seva determinació i han esgotat totes les vies possibles per intentar oferir una temporada completa i única als nostres aficionats, la passió dels quals és el fil conductor de tots els nostres esforços”, va assegurar Bertomeu, que va confirmar que la pròxima temporada comptarà amb la participació dels mateixos 18 equips. La nova campanya arrencarà l’1 d’octubre. “Òbviament teníem moltes motivacions per continuar la temporada 2019-20, però en una situació excepcional, havíem de posar la salut de les persones per davant de qualsevol altre interès. En els pròxims mesos, només tenim una missió: fer tot el que estigui al nostre abast per ajudar les nostres comunitats a tornar més fortes i a construir la millor versió de nosaltres mateixos (a fora i dins a la pista) per quan puguem retrobar-nos amb els seguidors. Aquest no és un final, sinó un nou començament”, va afegir el director executiu.

El Barça volia jugar

“La intenció del Barça era jugar i completar la temporada al mes de juliol. Ens estàvem preparant per a la recta final de la competició, però analitzades les circumstàncies dels diferents països tots els clubs hem decidit cancel·lar la competició”, va reconèixer Nacho Rodríguez, mànager esportiu del Barça de bàsquet. Els clubs ACB tenen ara fins diumenge per decidir si disputen la fase final de la Lliga Endesa o si donen per conclosa la competició.

Ascensos del Girona a LEB Or i del Snatt’s Sant Adrià a Lliga Femenina

La Comissió Delegada de la Federació Espanyola de Bàsquet ha decidit proposar l’ascens a Lliga Endesa del Carramimbre CBC Valladolid i al Delteco Gipuzkoa Bàsquet, primer i segon classificat de la LEB Or. Davant la impossibilitat de disputar les fases d’ascens, també s’ha resolt quins seran els equips de la pròxima temporada a la segona categoria del bàsquet estatal. El Bàsquet Girona, un dels tres primers classificats de la LEB Plata, juntament amb el Reial Múrcia Bàsquet i l'UBU Tizona, pujaran a LEB Or. També s'ha decidit que formin part de la pròxima Lliga Femenina Endesa els dos primers de la Lliga Femenina 2, l'Snatt's Femení Sant Adrià i el Movistar Estudiantes.

stats