Successos

Crim en una residència: un home de 89 anys en mata un altre amb un pot d’escuma d’afaitar

L'homicida pateix Alzheimer i la víctima tenia 78 anys

3 min
Façana de la residència Los Olivos, al districte d'Horta Guinardó, on s'ha produït l'assassinat.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra investiguen un homicidi a la residència de gent gran Los Olivos, al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona. Cap a dos quarts d'una de la matinada d'aquest dimecres, un home de 89 anys n'hauria agredit un altre, de 78, amb un pot d'escuma d'afaitar. La víctima ha acabat morint pels cops que ha rebut. Els dos homes vivien a la residència i els Mossos ja han detingut el sospitós. Segons fonts coneixedores de la investigació, l'acusat d'homicidi pateix Alzheimer i, de moment, es desconeix si l'agressió ha sigut deliberada o bé ha estat inconscient, fruit de la malaltia.

L’àrea d'investigació criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona dels Mossos d'Esquadra s’ha fet càrrec de la investigació. Alhora, la inspecció de serveis socials s'ha desplaçat al centre quan ha tingut coneixement de l'homicidi amb l'objectiu de conèixer el perfil de la víctima i el detingut, i també comprovar l'actuació duta a terme pels responsables de la residència. Segons fonts del departament de Drets Socials, en aquesta residència no hi havia ni un control més exhaustiu que en altres centres ni residents amb un perfil que pogués comportar més riscos. El centre és privat amb places concertades.

En un comunicat, la direcció de la residència ha lamentat el "traumàtic i puntual succés". "Són uns fets no previsibles que ens han consternat a tots", apunten. El centre exposa que des del primer moment s'ha posat a disposició de les autoritats, l'administració i les famílies dels afectats i mostra "total" predisposició a "col·laborar" i "donar explicacions". Alhora, la direcció vol subratllar que "compleix amb tots els protocols exigits per l'administració".

De moment, segons fonts de les famílies, no han informat dels fatals esdeveniments els altres residents. La Míriam, per exemple, ha anat aquest dimecres a veure el seu avi i explica que no els han dit res. Ni a les famílies ni als interns. "La residència ha dit que no en sap res i el meu avi tampoc", ha explicat a la sortida del centre.

Al barri també estan en xoc. Diverses persones s'han aixecat del llit a mitjanit al veure la llum de les ambulàncies i dels cotxes de policia. Per a molts d'ells, la residència, que està situada a la frontera entre els barris de la Font d'en Fargues i el Carmel, és la seva escola de tota la vida. Fins fa uns 20 anys era el col·legi del barri, un bloc de set pisos que encara conserva els patis i terrats propis d'un centre escolar, amb unes impactants vistes de tota la ciutat. Segons els veïns, els residents no solen fer vida al barri, només surten algunes vegades acompanyats dels treballadors del centre.

Un dels terrats de la residència Los Olivos

L'antecedent

Alguns veïns expliquen que la residència ha sigut un edifici tranquil els últims anys. Un dels carters del barri, per exemple, narra que sempre que hi ha entrat s'hi ha trobat un ambient afable. Uns altres veïns, però, encara recorden un terrible esdeveniment el 2007, que també va sacsejar la mateixa residència i el barri. El setembre d'aquell any, el centre, que també es deia Los Olivos, va perdre un resident de 79 anys que també patia Alzheimer.

Finalment, al cap de quatre dies d'intensa cerca amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra i la Protecció Civil, el van trobar dins de la mateixa residència, estès en una sala de la planta baixa que estava tancada amb clau i no s'obria per dins. Segons els veïns, la família va portar-ho als tribunals, indignada pel que van considerar una desatenció, però també pel fet que, segons van denunciar en aquell moment, el centre no obrís totes les portes que ells demanaven en el procés de recerca. Per aquests fets, la residència va tancar una temporada i va canviar l'empresa que la gestionava llavors.

stats