Bàsquet - Lliga Endesa
Misc 30/06/2020

Clatellada inesperada a València

El Baskonia allarga la sequera d’un Barça que tanca l’any en blanc (67-69)

i
àlex Gozalbo
4 min
Pierre Oriola i Svetislav Pesic

BarcelonaDusko Ivanovic es va fer càrrec del Kirolbet Baskonia el 24 de desembre i unes hores més tard, el dia de Nadal, ja tenia l’equip entrenant-se. Josean Querejeta, el president del club basc, va apostar per l’entrenador montenegrí en un moment de màxima dificultat i la maniobra li va sortir a la perfecció, ja que ahir a la nit el conjunt es va proclamar campió de la Lliga Endesa per quarta vegada en la seva història. Inspirats per l’exigència del seu tècnic, els jugadors van acabar donant el màxim de les seves possibilitats per transformar el vuitè classificat en el campió.

Pierriá Henry i Thomas Heurtel

El Kirolbet Baskonia es va proclamar campió d’una Lliga Endesa excepcional. Tot i els intents del Reial Madrid per desprestigiar el campionat, rebaixant la fase final de València a la categoria de simple torneo, l’equip basc passarà a la història com el vencedor del 2020, l’any en què el coronavirus va obligar a repensar la lluita pel títol. L’asterisc que acompanyarà el seu palmarès no li treu mèrit sinó tot el contrari, ja que haver de disputar set partits de gran exigència en tan sols 14 dies és d’una dificultat extrema.

Mala nit de Mirotic

Deu anys després de l’últim títol de lliga guanyat, el Baskonia es va retrobar amb el trofeu de campió. L’equip basc i el Barça, els dos conjunts que més bona feina van fer durant el confinament, van oferir un gran espectacle a la Fonteta (67-69). Coneguts per portar els seus jugadors al límit, Ivanovic i Pesic van utilitzar una gran varietat de recursos defensius per prestigiar una final que serà recordada durant anys. “Els jugadors són bons nois i bons alumnes. Hem defensat bé durant tota la segona meitat i ens hem endut un torneig excepcional. Guanyar aquest títol significa molt”, va analitzar Ivanovic, que ja acumula set títols (tres lligues, tres copes i una supercopa) amb el Baskonia.

En una mala nit de Nikola Mirotic, que va acabar eliminat per faltes personals, Thomas Heurtel (21 punts en 24 minuts) i Cory Higgins (14 punts) van ser els millors jugadors d’un Barça que va arribar exhaust al tram decisiu de la final. L’equip blaugrana, que només va poder anotar 28 punts durant la segona meitat, va perdre 18 pilotes, una xifra gens habitual. “Hem viscut un partit molt intens en què hem tingut l’oportunitat de guanyar, però de vegades hi ha coses que no pots canviar. El Baskonia ha demostrat un gran bàsquet. Hem tingut alguns problemes i no hem pres bones decisions en el moment decisiu. El rebot ofensiu ha marcat la diferència”, va assegurar Pesic. Una cistella de Luca Vildoza a 3,4 segons del final va decidir la final, ja que Higgins va fallar un triple que hauria pogut capgirar la història. “Hem tingut una mica de sort, però estic molt content per tot el que ha passat aquest any. L’equip estava tocat per una mala ratxa de lesions, però Dusko és el nostre ADN”, va resumir Querejeta.

Nikola Mirotic durant la final contra el Baskonia

L’inici de partit va acumular més errades de les esperades. Quatre de les primeres sis possessions van acabar amb pèrdua de pilota en una nit en què les defenses van posar a prova qualsevol jugador que intentés arriscar-se amb la pilota. El Kirolbet Baskonia va ser el primer equip a assentar el seu joc sobre el parquet (9-15), però la resposta del Barça va ser brillant. La irrupció d’Heurtel va provocar un parcial de 17-2 que va capgirar el marcador (26-17). El conjunt basc va necessitar quatre minuts per sumar els seus primers punts durant un segon quart en què va patir per seguir amb la mateixa intensitat defensiva. La punteria de Kyle Kuric, un dels tres jugadors culers que acaba contracte, va evitar qualsevol reacció abans del descans (39-33).

Els estats d’ànim es van intercanviar a l’inici del tercer quart. El talent ofensiu de Vildoza va empènyer el Baskonia a aprofitar la distracció de l’equip blaugrana amb els àrbitres per capgirar el resultat (43-47). El Barça, que va tenir problemes per controlar el rebot i que només va poder anotar 12 punts en 10 minuts, va perdre durant una bona estona la iniciativa en el ritme (51-51).

Luka Vildoza, decisiu

L’escenari es va complicar molt per al Barça, que perdia per quatre punts de diferència a set minuts del final (54-58). A més, Mirotic va cometre la seva cinquena falta personal. L’aler pivot, que va fallar 9 dels 13 tirs que va intentar, no va poder disputar els últims cinc minuts de la final. “Tenia problemes físics, però ell volia jugar i acceptar el repte”, va avançar Pesic. L’equip blaugrana va arribar a l’últim minut perdent per tres punts, però tres tirs lliures de Pierre Oriola van empatar el marcador a 10,1 segons del final. Vildoza, que va ser designat MVP de la final, va aconseguir anotar a 3,4 segons del final (67-69), mentre que Higgins va fallar el triple decisiu del conjunt català. “Després d’una bona fase final, avui no hem jugat bé, sobretot en atac. Em sembla que hem forçat massa els tirs i no ens hem passat la pilota. Podia passar qualsevol cosa, però el pitjor que et pot passar és perdre la final amb l’última pilota”, va reconèixer Ante Tomic, capità d’un Barça que a partir d’avui haurà de començar a dibuixar el projecte de la pròxima temporada. Josep Maria Bartomeu, que va presenciar la final en directe, no va poder celebrar un títol que feia molta il·lusió als despatxos del club blaugrana.

La temporada 2020-21 “no serà normal”

Després de salvar el tram final de la temporada, l’ACB ja treballa per organitzar la Lliga Endesa 2020-21. “Estem entrenats per treballar amb incertesa i això ens ajudarà a encarar la temporada 2020-21 amb els diferents escenaris que hem de preveure. Esperem que puguem tornar a la normalitat total, però no només hem treballat amb les llums curtes sinó pensant en la pròxima temporada. Sent realistes, la primera part de la temporada no serà normal. No tindrem vacances i haurem de seguir treballant... i improvisant”, va dir Antonio Martín. El president de l’ACB va posar bona nota a l’organització. “Estem molt satisfets de com ha anat tot i de la capacitat de treball que hem tingut tots. Hi ha molta gent que s’ha involucrat perquè aquesta fase final fos una festa”, va opinar.

stats