FUTBOL
Misc 23/05/2020

Pedro Sánchez anuncia el retorn de la Lliga de futbol la setmana del 8 de juny

La Lliga de bàsquet tornarà aquest juny, en una seu encara per definir

i
Toni Padilla
4 min
Messi i Modric, els dos últims guanyadors de la Pilota d’Or, cara a cara en un Barça-Madrid

BarcelonaEl futbol i el bàsquet professional masculí tornaran aquest juny. El masculí, ja que el femení l’han donat per finalitzat les mateixes autoritats que han anunciat, per mitjà del president espanyol, Pedro Sánchez, que “la setmana del 8 de juny s’autoritza el retorn de les grans competicions esportives, una setmana en què es confia que bona part del territori entri en la fase 3”. A la major part de clubs els va sorprendre el moment de l’anunci, però no el contingut, ja que ja sabien que el president de la Lliga de futbol, Javier Tebas, volia que els primers partits fossin aquella setmana. “Sempre se surt amb la seva”, deien amb to irònic en un club català, on donen per fet que no els tocarà jugar fins al dissabte 13 o el diumenge 14 de juny.

L’anunci de Sánchez reforça la posició de Tebas, que encara necessita tancar acords amb els futbolistes i les televisions sobre els horaris dels partits i la necessitat de concentrar els esportistes abans dels enfrontaments. Però aconseguint el permís del govern per reprendre l’activitat la setmana del 8 de juny s’assegura que els operadors televisius no puguin demanar una indemnització econòmica, perquè en els seus contractes hi ha inclòs que poden fer-ho si s’arriba als 90 dies sense partits. I l’últim partit va ser l’Eibar-Reial Societat del 10 de març, jugat ja sense espectadors. Just abans dels 90 dies, doncs, Tebas vol veure com es juga el derbi de Sevilla el divendres 12 de juny. Abans, segurament el dimarts 9 o el dimecres 10, es jugaria el final del partit de Segona Divisió entre el Rayo i l’Albacete, que es va suspendre en el seu moment pels insults de l’afició local al jugador visitant Zozulya. Sense espectadors, Zozulya ja sap que podrà jugar a Vallecas sense que ningú li recrimini els seus contactes amb l’extrema dreta ucraïnesa.

“Espanya ha fet el que havia de fer i ara s’obren nous horitzons. Ha arribat el moment de recuperar moltes de les activitats quotidianes. A partir del 8 de juny tornarà la Lliga de futbol”, va dir Sánchez. Tornaran només la Primera i la Segona Divisió, ja que la lliga femenina sí que es va donar per acabada. La Lliga tornarà amb estadis sense espectadors, cinc canvis per partits, una pausa per descansar al minut 30 quan faci calor i, en alguns casos, nous estadis, ja que el Reial Madrid medita acabar a l’estadi Alfredo Di Stéfano de la seva ciutat esportiva, ja que està fent obres al Santiago Bernabéu.

Aquest anunci és la segona part del conegut com a Pacte de Viana, un acord aconseguit pel Consell Superior d’Esports (CSD) entre la Lliga i la Federació Espanyola per marcar el full de ruta en la futura tornada del futbol. El protocol de la Lliga indica que calen 15 dies d’entrenaments normals abans del primer partit, motiu pel qual el govern espanyol hauria d’autoritzar que els equips poguessin treballar tots junts a partir d’aquest dilluns. Actualment tots entrenen en grups de 10 jugadors com a màxim.

L'entrenador de l'Espanyol, Abelardo Fernández, ha valorat la notícia dient que "ens queden pràcticament tres setmanes d'aquí a l'inici de Laliga i tenim el màxim compromís amb el nostre club. No serà fàcil, doncs és una pretemporada curta i venim d'estar dos mesos exercitant-nos a casa". L'equip blanc-i-blau afronta 11 finals per evitar el descens a Segona. "Els jugadors estan mentalitzats i s'estan entrenant d'una forma fantàstica. Estan fent una feina increïble perquè tots puguem aconseguir l'objectiu tan bonic: la salvació", ha dit l'asturià.

El Girona, optimista

A l’espera del calendari oficial de les 11 jornades que falten per jugar i de Segona Divisió, on el Girona podria jugar el play-off d’ascens final, la Lliga es reunirà aquesta setmana amb els futbolistes per arribar a un acord sobre la necessitat de fer concentracions en hotels i ciutats esportives per evitar contagis, tal com fan a la lliga d’Alemanya. L’AFE, la principal associació de futbolistes espanyola, considera que va en contra dels seus drets i no vol fer-ho. A més, ha demanat l’aplicació d’un pla de riscos laborals i reclama un temps mínim de readaptació i preparació física col·lectiva per minimitzar el risc de lesions que hauria de ser d’entre 15 i 20 dies, aproximadament. A més, demana que quan se superin els 32 graus els entrenaments i els partits s’aturin i siguin reprogramats. Amb l’anunci del govern espanyol, la Lliga disposa ara de marge de maniobra per confeccionar un calendari que respecti el descans entre partits, motiu pel qual la Lliga podria acabar el 28 de juliol, just abans del retorn de la Champions, programat per al 2 d’agost.

A la Segona Divisió, l'agost podria ser la data pel play-off d'ascens. "Tenir una data és important, doncs ara ja podem treballar. Ara ja volem poder treballar tots junts, però entenem que la prioritat és la salut, així que ara toca esperar als entrenaments de tots junts. I amb aquesta data, ja tenim un pla de treball per lluitar pel nostre objectiu. Ara ens esperen 11 partits complicats, però podrem estar llestos" ha dit Pep Lluís Martí, tècnic del Girona.

El bàsquet, a punt

L’anunci de Sánchez també obre el camí per al bàsquet professional masculí, ja que, tal com passa amb el futbol femení, la Lliga femenina també s’ha donat per acabada. La Lliga Endesa es va donar marge fins al 31 de maig per decidir si es juga una fase final amb un format nou, amb els dotze primers classificats en una seu única.

Però els equips de bàsquet van tornar als entrenaments més tard que els de futbol i, amb aquest format de play-off final, amb menys partits que si s’hagués acabat la temporada regular, donen per fet que jugarien a finals de juny o a principis de juliol. El president de la Penya, Juanan Morales, va explicar a Catalunya Ràdio: “Treballàvem amb l’opció de començar al voltant del 17 de juny. El 8 de juny és massa aviat, els jugadors encara no estarien preparats per competir”.

stats