Misc 08/05/2020

A l’espera que el ministeri confirmi les peticions de desconfinament i Junqueras recorda a Torra la convocatòria d’eleccions: les claus del dia, amb Antoni Bassas (08/05/2020)

4 min

Bon dia des de l’ARA. Divendres, 8 de maig del 2020. Avui encara farà dia d’estiu. Aquest migdia la temperatura serà una mica més baixa que ahir però el canvi no serà gaire notori. Divendres amb molt de sol, tot i que a la costa l'ambient serà humit i hi haurà estones de cel mig ennuvolat. Demà, temps més variable, i diumenge plourà a tot arreu.

Aquests dies ens preguntem com serà el futur. Aquí teniu una resposta: en un institut de Wuhan, a la Xina, allà on va començar la pandèmia, fan classe amb mascareta i protegits per mampares. Són estudiants de l’últim curs, que han tornat a les aules amb mesures de seguretat com la de reduir el nombre d’alumnes en un mateix espai. Això mateix va dir el conseller Bargalló que passarà a Catalunya el curs que ve, un curs mig presencial, mig digital.

1. No tothom està d’acord amb dividir el país per regions sanitàries, per les diferències en el nombre d’habitants i en el nombre d’infectats. El Ripollès ha demanat sortir de la regió sanitària de Girona; l’Alt Penedès i el Garraf volen deixar de formar part de la regió metropolitana sud, i el Solsonès lamenta que se’ls inclogui a la Catalunya Central, quan és de les zones amb menys casos. La solució, segons els alcaldes consultats, passa per aplicar les fases de desconfinament per comarques o àrees bàsiques de salut (ABS), però el conseller Buch ja va dir ahir que no era possible fer-ho per municipis.

De fet, Catalunya i Castella i Lleó són les úniques comunitats que, majoritàriament, no han demanat passar dilluns a la fase 1 perquè no estan en condicions. Madrid, finalment, a quarts d’onze de la nit, va demanar afluixar el confinament a partir de dilluns, però això ha estat a costa de la dimissió de la directora general de Salut Pública de la regió, Yolanda Fuentes, que era partidària de mantenir-se en la fase inicial.

El ministeri de Sanitat dirà avui o demà qui passa i qui no a la fase 1.

2. Avui es pot accedir a les platges de Barcelona, entre les sis i les deu del matí, per fer-hi esport de manera individual. No es podrà estar a la sorra ni banyar-se, només fer-hi esport arran de mar. I no s’hi pot anar en cotxe, esclar: s’ha de viure a menys d’un kilòmetre. Colau va demanar evitar les “aglomeracions”: “Si veiem massa gent potser haurem de tornar enrere”.

3. A Catalunya, en les últimes 24 hores, hi han mort 134 persones, gairebé el triple que dimecres, i ja són 10.965. Catalunya va superar ahir el llindar dels 60.000 casos confirmats de coronavirus.

Espanya ha arribat als 26.070 morts. Ahir se’n van registrar 213, 30 defuncions menys que dimecres.

4. Ja hi ha data per a la preinscripció del curs escolar 2020-2021. En el cas d’educació infantil, primària i ESO es farà a partir de dimecres de la setmana que ve i fins al 22 de maig –a partir del 13 online i a partir del 19 de manera presencial amb cita prèvia–. El tràmit online es podrà fer a preinscripcio.gencat.cat.

5. Els bancs anticiparan el pagament de l’atur. Les persones afectades per la crisi del coronavirus podran cobrar abans les prestacions per desocupació que gestiona el SEPE gràcies a un conveni entre les associacions bancàries i el ministeri de Treball. No caldrà esperar que arribi el dia 10 del mes següent per cobrar, tal com passava fins ara.

6. Un efecte indesitjable del confinament és la violència domèstica. El director general de l’Organització Mundial de la Salut a Europa va advertir ahir que “els països estan informant d'un augment a l’abril de fins a un 60% en les trucades d'auxili de dones que són víctimes de les seves parelles íntimes”.

7. Avui és notícia Oriol Junqueras. El líder d’ERC va reclamar al president Torra que convoqui eleccions abans que el Tribunal Suprem confirmi la seva inhabilitació per desobediència, i li va demanar que pacti la data amb els republicans perquè quan arribi l’hora de la reconstrucció social caldrà passar per les urnes.

8. Billy el Niño, el torturador que va gaudir d’una jubilació tranquil·la, va morir ahir a causa del coronavirus. Les seves víctimes, tot i anys de batalla, mai van poder portar-lo a judici, per a vergonya de la democràcia espanyola. És un cas que explica com mana encara l’estat profund. Us recomanem la notícia de la Sílvia Marimon que explica com Juan Antonio González Pacheco va viure una jubilació amb medalles i plusos i fins i tot va córrer algunes maratons.

9. Amb tot, la bondat també sap obrir-se pas. L'article de la monja Maria Victòria Molins "Alguns miracles del confinament" explica: “Cada setmana rebo una sorpresa de la presó de Quatre Camins, a la qual ara no puc anar. Un noi que no té ningú en aquest món i per al qual soc com una mare apareix somrient a la pantalla del mòbil. Els funcionaris i educadors li fan aquest regal, que ens alegra la vida a tots dos. Són els petits miracles del confinament”.

Fins aquí les claus del matí. Aquesta matí entrevistarem la consellera de Salut Alba Vergés. Que passeu un bon dia.

stats