La crisi dels refugiats
Misc 01/02/2021

2016: L'any dels refugiats

5 min
Incendi de matinada al camp de refugiats de Mòria. A Lesbos, Grècia.

Una dona iraquiana de 66 anys i el seu nét, de 6, van morir en l'incendi que es va produir la matinada del 25 d'octubre a Mória, a l'illa grega de Lesbos, on uns 4.000 migrants esperen que se'ls resolgui la petició d'asil. És un dels anomenats 'hot spots', punts calents on reclouen els immigrants que intercepten en el seu camí a Europa. Aquella nit el camp va ser evacuat, moment que recull la imatge que encapçala el reportatge.

El mateix dia, dos periodistes de l'ARA van accedir a Mória per documentar el reportatge 'Mória, el forat negre de l'Europa fortalesa'. Les autoritats gregues no permeten que la premsa accedeixi al camp, tot i que la gent que hi ha reclosa són demandants d’asil. L’ARA només hi ha poder entrar d’amagat durant 20 minuts i hi va fer les fotografies amb un telèfon mòbil. Les imatges, de Cristina Mas, son d'un incalculable valor documental. Hi podem veure que les condicions higièniques són penoses: l’aigua de les dutxes està freda, els lavabos estan inundats i l’atenció mèdica és mínima. Fotoperiodisme pur, amb un 'smartphone'.

Un cooperant alemany sosté el cadàver d'un nadó migrant a bord d'un vaixell al canal de Sicília

Aquesta imatge de Christian Buettne va ocupar la portada de l'ARA l'últim dia de maig. Amb el títol 'La foto que no voldríem haver de publicar mai' i amb l'editorial a la portada vam explicar als lectors que aquest any hem tingut 3.800 (fins avui) morts al Mediterrani. Som conscients tant de la duresa de la imatge com del dubte deontològic gairebé irresoluble que comporta.

Llegeix aquí l'editorial de l'ARA del 31 de maig

Líbia: el crepuscle del califat

Fotografia de portada del suplement 'Diumenge' del 16 d'octubre.

En un excepcional treball de Ricard Garcia Vilanova, titulat 'Líbia: el crepuscle del califat', vivim l’ofensiva militar sobre el bastió de l’Estat Islàmic, la ciutat líbia de Sirte. Per fer aquest reportatge, Vilanova i Karlos Kurutuza, van passar dos mesos a primera línia. El reportatge, de 6 pègines, va anar acompanyat d'aquest bitllet d'opinió.

Bitllet d'opinió 'Fotografiar la guerra'

El Mahmud és un dels molts nens atrapats al camp de refugiats d’Idomeni.

A finals d'abril, el tancament de fronteres a l'Europa Central va deixar més de 50.000 refugiats atrapats a Grècia. Un país en bancarrota, encara sota l'impacte de les polítiques d'austeritat. Un equip de l'ARA va recórrer el país –Lesbos, Atenes, Idomeni– per explicar la situació. Dos interactius, anomenats 'Quadern de bitàcola' i 'Idomeni, última parada'. Aquesta és una de les fotos que formen part del treball.

Bitllet d'opinió ‘Kaló taxidi’ [Bon viatge]

Baishur, 70 anys. Jubilat. Kurdistan (Síria), al camp de Kolochari, Grècia

De nou a Grècia mesos més tard. Vam elaborar el reportatge 'Refugiats a l'hivern grec'. Aquesta és una de les imatges que en formen part. El protagonista és Baishur, que viatja amb la seva dona, Shiham, i les dues nétes, Aynur, de 7 anys, i Benfih, de 13. Li van haver de fer un 'bypass' al cor fa uns anys i porta una bossa gran de medicaments. Reconeix que fumar no li convé, però diu que no pot deixar-ho. Es passa gairebé tot el dia estirat a la llitera a la tenda on viuen, al camp de Kolochari. Aquesta és una de les dotze històries del reportatge.

Llegeix aquí 'El temps s’ha aturat a Grècia'

La ONG Proactiva Open Arms rescatant un immigrant que intentava creuar el mediterrani.

Una fotografia de la sèrie que va fer Aris Messinis, de l'agència AFP, a bord de l'Astral, el veler de Proactiva Open Arms. Durant tres dies van rescatar prop de 10 mil persones (i 50 cadàvers), en aigües del mediterrani. Les imatges del fotògraf grec van fer la volta al món.

La jove Souad Hamidi, de 19 anys, es treu el nicab després que les forces síries prenguin el control del seu poble del nord de Síria.

La jove Souad Hamidi, de 19 anys, traient-se el nicab, en ser alliberat el seu poble (al nord de Síria) de l'Estat Islàmic. Una de les imatges més virals d'aquest any. Com sempre en aquests casos, la informació es desvirtua i se n'acaba perdent l'autoria i el context en què va ser feta. Es tracta d'una imatge de Rodi Said, de l'agència Reuters. Aquesta forma part de la selecció d'imatges de l'any de Reuters.

Refugiats d'Idomeni, atacats amb gasos lacrimògens.

Un dels treballs que a l'ARA ha publicat aquest any del fotògraf Samuel Aranda. Acompanyat de la també fotoperiodista Maria Jou Sol, van documentar per a l'ARA el desallotjament d'Idomeni, en un reportatge titulat 'No esperàvem que Europa ens rebés així'.

Una família espera a ser evacuada d'Alep, a un dels hospitals que queden.

Una imatge d'Alep els darrers dies. És de Karam-al-Masri, fotoperiodista de l'agència AFP que ha passat les darrers cinc anys a la ciutat d'Alep. Ha estat detingut pel règim d'Al-Assad i per l'Estat Islàmic; ha viscut en primera persona la fam, els bombardejos (va perdre els pares en un atac). Malgrat tot, ell ha seguit documentat la història de la seva ciutat. Som davant les pàgines de la història de Síria i del fotoperiodisme.

Mirant el Barça-Madrid,  al camp de refugiats de Tindouf, a Algèria.

Una excel·lent fotografia de Pere Tordera, al camp de refugiats de Tindouf, a Algèria, on viuen desenes de milers de saharauis. Va ser 'Mirades', el 4 de desembre. Aquest imatge és una de les preferides pels editors de l'ARA de l'extensa història de pòsters centrals del diari que en versió digital conformen una fotogaleria amb més de dues mil imatges del millor fotoperiodisme.

stats