Misc 27/12/2021

Vent per començar una setmana de temperatures molt altes

Una entrada d'aire extraordinàriament càlid marcarà la setmana, però l'ambient serà diferent segons la zona

3 min

BarcelonaEl vent sec de l'oest ha provocat ja avui algunes temperatures gens habituals per a l'època, sobretot a prop de la costa. D'entre les màximes més altes destaquen els 24 graus d'Alcanar, els 23 de l'Observatori de l'Ebre o els 22 de Cunit i de l'Aeroport del Prat. Aquests 22 graus suposen la temperatura més alta al Prat per un dia de l'últim mes de l'any des del 16 de desembre del 1981. De fet, però, on més ha pujat la temperatura respecte a ahir és a Ponent. Avui a Lleida la màxima ha arribat als 17,5 °C, vuit més que ahir. A les Balears i al País Valencià també hi ha hagut temperatures molt altes per a l'època. Al Port de Palma s'ha arribat a 23,2 °C, rècord per un mes de desembre amb dades des del 1978. Al País Valencià la màxima ha escalat fins a 25 graus a Xàbia, a Rojals i a Benidorm.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16 h i la d'ahir a la mateixa hora

Avui també ha sigut protagonista el vent, que ha arribat a bufar amb una ratxa de 134 km/h al Puig Sesolles del Montseny. Destaquen també els cops de vent de 93 km/h de Pontons, de 82 km/h de Mas de Barberans o de 85 km/h a Espolla. El front d'aquest matí ha deixat enter 5 i 6 l/m² en molts punts de la Vall d'Aran, tant a les cotes altes com també a Viella, però el gruix de neu gairebé no ha augmentat ni tan sols per sobre dels 2.000 metres.També han caigut 4 l/m² al Port del Comte, 2,5 a Espot i 2 a Núria.

El dia ha començat amb temperatures a prop dels 15 graus en algunes comarques de Girona i de Barcelona, i en alguns indrets la diferència respecte a ahir ha arribat a ser de 10 graus, com és el cas de Girona, on ahir el dia va començar amb 3 graus i avui amb 13. La mitjana de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya ha sigut superior als 6 graus, cosa que suposa una diferència de gairebé 5 graus respecte a la mitjana dels últims dotze anys. Des de Tots Sants no hi havia una nit tan anormalment suau per a l'època, i això tenint en compte que en molts indrets la mínima es va produir ahir poc després de la mitjanit i que durant la matinada la temperatura ha tendit a pujar.

Anomalia diària de la temperatura mínima a Catalunya.

Demà el vent tendirà a minvar, però al matí encara bufarà amb ratxes de 60 o 70 km/h al Camp de Tarragona i en alguns punts del prelitoral central. Dimecres ja només quedarà una mica de tramuntana a l'extrem nord de l'Empordà. Tot i aquest inici ventós, en general la setmana serà molt tranquil·la i l'anticicló tornarà a predominar.

Els pròxims dies hi haurà una entrada d'aire encara més càlid. Una situació de temperatures exageradament altes que si bé es notarà en general, pot ser sobretot històrica a les cotes altes del Pirineu. L'anticicló i l'estancament que predominaran a partir de dimecres farà que en molts indrets i sobretot en zones enclotades la temperatura no es dispari de la manera en què ho farà al Pirineu. El dia més suau serà segurament dijous, però en molts migdies d'aquesta setmana hi haurà temperatures a tocar dels 20 graus, i en alguns casos aquests 20 graus s'arribaran a superar. La nit de Cap d'Any serà suau, però segurament l'ambient no variarà gaire respecte als últims dies ni a prop de mar ni en zones enclotades. Fins i tot és possible que, malgrat l'entrada d'aire càlid, la nit de Cap d'Any sigui més freda que la d'avui en moltes comarques interiors.

Pel que fa a l'estat del cel, demà encara hi haurà intervals de núvols en comarques del nord i s'escaparan algunes pluges i nevades molt minses al vessant nord del Pirineu, però el temps d'aquesta setmana serà molt assolellat, i en tot cas la boira anirà tornant a mesura que passin els dies. S'està acabant un any molt sec, i sembla que ben bé fins passat Reis les opcions que torni a ploure o a nevar de manera destacable són realment baixes.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres.
stats