04/08/2016

LGTBI: seguim avançant en drets

3 min

El dret de ser i d’estimar fora del que marca una norma social no escrita però totalment excloent i que no permet viure la diversitat, de ser i d’estimar com es vulgui, en definitiva, ha de ser una reivindicació no d’un col·lectiu sinó de tota la societat. Totes i tots estem implicats en la lluita pels drets socials, i aquest és un compromís del govern de la Generalitat: construir un país amb tots els drets, un país per a tothom, on la construcció nacional va lligada a la construcció social.

Catalunya es va dotar d’una llei pionera, la llei 11/2014, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Una llei que ens permet fer efectius els drets de les persones LGTBI i lluitar contra les agressions i discriminacions que pateixen pel simple fet d’estimar o sentir-se diferents del que marquen els estereotips.

No comencem de zero. Catalunya ha liderat les polítiques en la lluita pels drets socials i, en concret, les del col·lectiu LGTBI. L’any 2004 es va reconèixer el dret a l’adopció per part de parelles del mateix sexe (un any abans que el matrimoni igualitari fos una realitat). L’any 2005 la Generalitat va crear el Programa per al Col·lectiu Lesbià, Gai i Transsexual, exercint un lideratge que apostava clarament per unes polítiques LGTBI dins l’organigrama de govern i que fessin possible els avenços legislatius. Es va crear un consell de participació i es va elaborar un pla interdepartamental que concretaven aquesta voluntat política. L’octubre del 2014 va entrar en vigor la llei. Una llei que segueix el camí marcat per directives, informes i resolucions europees, que recomanen una legislació específica en matèria d’homofòbia. És una aposta per estendre les polítiques adreçades al col·lectiu LGTBI de manera més transversal i amb l’objectiu de treballar més eficaçment en la lluita contra les mostres d’homofòbia que malauradament encara es manifesten en molts àmbits de la nostra societat.

En pocs anys hem anat concretant i desenvolupant el que ja reconeix el nostre Estatut i la carta de drets humans.

Coherents amb aquesta línia, des del Govern estem actuant i fent possible el que diu la llei: targetes sanitàries amb el nom sentit, la cooperació amb el món local en polítiques LGTBI, la formació en coeducació, no discriminació LGBTI i educació afectivosexual a professionals de diferents àmbits i joves…

El desenvolupament de la llei per fer realitat els drets que conté ja està en marxa, com ara el nou reglament per al Consell LGTBI, l’impuls d’un nou pla interdepartamental, el procediment d’instrucció de les denúncies, la creació de l’organisme coordinador... Una llei per a totes i tots, una llei que dota de drets fonamentals.

Al setembre imposarem la primera sanció per un cas de tracte homòfob. Això significa un pas endavant en la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI. És important que se sancioni, ja que significa que a Catalunya no acceptem cap forma d’agressió o comportament contra les persones. Hem signat, a més, un conveni de col·laboració amb el Síndic de Greuges per unir forces per lluitar contra la discriminació, fent que el conveni sigui un mecanisme de comunicació àgil i fluid, que ha de facilitar la investigació de casos i que permetrà al defensor del poble traslladar a la Generalitat les queixes que rebi i els casos de mala praxi que detecti.

A més, fruit de la detecció de noves necessitats, en els nous contractes programa que hem subscrit entre el govern de la Generalitat i els ens locals hi hem incorporat plans i mesures d’igualtat de les persones LGTBI i de lluita contra la LGTBIfòbia. Perquè el Govern i els ens locals tenim l’obligació de garantir el compliment de la llei sobre els drets LGTBI, i per això és imprescindible promoure l’aplicació de la llei en totes les competències locals i garantir l’atenció a les víctimes.

I, sens dubte, el paper de les entitats i associacions en l’avenç dels drets LGTBI ha estat, és i serà imprescindible. Entitats que treballen de manera incansable per defensar-los i fan aportacions que són vitals en el desenvolupament de les lleis, projectes i actuacions. La cooperació entre els diferents agents socials i la col·laboració interadministrativa resulten clau per avançar en la lluita contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Actualment en 76 països del món es persegueix i es castiga les persones LGTBI pel simple fet de ser o d’estimar diferent. Catalunya és un país que vol fer realitat els drets de les nostres ciutadanes i ciutadans.

A la futura República Catalana la diversitat es viurà com una font de riquesa, una normalitat social, i no pas com una amenaça.

stats