04/01/2021

El terrible error del cartell

2 min

Llegeixo a l’article de la directora de l’ARA unes reflexions a propòsit del substitut de Miquel Iceta al capdavant del PSC. Diu: “Salvador Illa liderarà un PSC desacomplexadament espanyolista que fa temps que va expulsar l’ànima dels Tura, Castells, Geli, Nadal i fins i tot de l’electró lliure de Pere Navarro i la seva aproximació suïcida al dret a decidir i al republicanisme”.

Com ja hem llegit i sentit, el PSOE ha canviat Miquel Iceta per Salvador Illa, per mirar de pescar votants de Ciutadans que, com hem llegit i sentit, també, “és un partit en descomposició”. Potser l'única cosa bona d’aquests últims temps ha estat que aquesta descomposició ha comportat la descomposició de la crispació. Amb l’estampida de Rivera i Arrimadas s’ha acabat el mal rotllo. S’han acabat aquells passeigs plens d’altivesa i crueltat que es muntaven, com a buscabregues professionals, a Amer, Vic o Altsasu per carrers gairebé deserts, perquè tothom ja sabia que si venien s’havia de dir “aparteu les criatures”.

Per això em sembla un error de càlcul terrible el cartell electoral que una regidora de Collbató va compartir (i esborrar) a Facebook, i que acosta massa Salvador Illa a Ciutadans i per tant l’allunya massa del PSC a què feia referència Esther Vera. Com s’ho ha deixat fer? Diu: “Salvador Illa, una vacuna contra...” i, a continuació, un llaç groc. La brometa populista amb la vacuna aprofita barroerament el fet que Illa era el ministre de Sanitat, i per tant, el ministre de la pandèmia, fins que el van canviar. S’inspira en allò de la “desinfección” d’en Borrell. El llaç groc del cartell, la vacuna contra el qual és Salvador Illa, vol fer referència, suposo, a l’independentisme. Però el llaç groc és el símbol dels que considerem que la presó i l’exili són una vulneració dels drets humans. Som moltíssims, aquests. Entre els quals, per cert, com sabem avui, cinc premis Nobel i escriptors com Irvine Welsh.

Entre tots els del llaç groc que vol combatre el que s’ha inventat el cartell de Salvador Illa (m’agradaria molt preguntar-li a ell mateix si l’aprova) hi ha uns quants independentistes que potser no pensaven anar a votar, perquè saben que guanyar no els serveix per implementar el programa electoral. Però ara, si resulta que se’ls titlla de virus, potser hi aniran, per demostrar-li al de la vacuna quants són. El cartell de Salvador Illa, tenint en compte el ritme -lentíssim- de vacunacions que estem tenint, potser s’acaba convertint en una altra broma. Aquesta, involuntària.

stats