Misc 14/05/2019

Elsa Artadi: “No entrarem en un govern d’Ada Colau, ni la votarem. ERC no ho veu així”

Elsa Artadi és la número dos de la llista de JxCat a Barcelona, que encapçala Joaquim Forn. Amb l’exconseller a la presó, s’ha convertit en la candidata virtual

4 min

BarcelonaElsa Artadi és la número dos de la llista de JxCat a Barcelona, que encapçala Joaquim Forn. Amb l’exconseller a la presó, s’ha convertit en la candidata virtual.

No sé si dir-li candidata virtual a alcaldessa, tenint un compte la situació de presó de Forn.

Tenim una situació que és anòmala. És molt dur fer política quan hi ha aquesta repressió tan brutal de presó i exili. Amb en Quim vam establir una relació molt pròxima a Lledoners i ell em va demanar provocar el canvi a Barcelona. Si guanyem i a ell no el deixen ser alcalde, ho seré jo.

JxCat va quedar cinquena a Barcelona, amb un 11% dels vots. La seva missió és remuntar-ho.

Tampoc va guanyar la senyora Colau, i Ciutadans, que havia fet el millor resultat a les eleccions del 21-D, es va enfonsar. Són eleccions diferents i en cada àmbit es vota en una clau o una altra. A les municipals es vota molt la persona i el projecte.

Esperen beneficiar-se d’un cert efecte Puigdemont?

Hi hagi eleccions europees o no, seguim sent l’equip de Puigdemont. És molt coneguda la meva relació molt pròxima amb el president, especialment en els últims dos anys.

Ja han fet el diagnòstic del resultat del 28-A?

Va ser un resultat similar al que havíem fet. Veníem d’unes expectatives molt baixes i en la campanya hi va haver una recuperació.

Vostè és molt crítica amb Colau, però també hem vist tensió amb ERC. Això pot tenir conseqüències?

Som molt crítics amb la gestió de la senyora Colau perquè ho és tota la ciutat. Això no hauria de ser un tret diferencial de JxCat, tot ha anat a pitjor. Apostem per un canvi a Barcelona, no un recanvi, i això no passa per governar amb la senyora Colau. Altres formacions polítiques no ho veuen així, inclosa ERC. És legítim però nosaltres no ho compartim i ho hem de poder dir. Sense acritud.

Vostè es compromet a no donar suport en cap cas a Ada Colau.

No entrarem en un govern municipal amb Ada Colau i no votarem per fer alcaldessa Ada Colau.

Pensa que tenir 76 anys, com Maragall, és un hàndicap per ser alcalde?

Tenir 76 anys és una característica més, com ser un home o venir del PSC. Si és un hàndicap o no ho ha de decidir la ciutadania.

Li he preguntat si vostè ho considera un hàndicap.

Nosaltres hem optat per uns perfils diferents, unes altres generacions.

No m’acaba de respondre.

Cada candidatura opta per la persona que millor la representa. I nosaltres hem decidit fer un relleu. Si no, potser estaria Xavier Trias al capdavant, i no hi és.

Dubta del compromís amb els presos polítics d’Ernest Maragall.

Considero que tots hem de vetllar molt més pel llenguatge que fem servir, i si una persona és un pres polític no podem dir que és un ciutadà empresonat.

Jordi Graupera diu que vostè li va encarregar redactar una suspensió de la DUI.

El senyor Graupera va venir a una reunió, però no va ser cridat per ningú del meu espai polític. Per tant, no li vaig poder encarregar res.

Ernest Maragall encapçala les enquestes i diu que ell és el vot útil independentista.

Les enquestes són les enquestes, la gent ha de votar qui cregui que ha de votar. Si Maragall creia que calia un alcalde independentista, tenia la manera segura de fer-ho, que era la llista unitària. I després, un govern municipal amb la senyora Colau no és un govern independentista.

Amb qui pactaria vostè un govern?

Anem a guanyar aquestes eleccions. I ERC ha sigut el nostre soci des del 2012, no trencarem això.

Amb la CUP també pactaria?

Amb la CUP a nivell municipal tenim visions radicalment diferents i seria molt complicat.

Vostè seria el vot útil independentista anti-Colau?

El vot útil independentista pel canvi, no és un vot antiningú.

Elsa Artadi apunta que un govern amb Ada Colau "no és independentista" / Dani Ríos

La base del programa de JxCat és la feina que havia fet CiU?

Qui ha tingut l’última paraula en el programa electoral he sigut jo. És evident que tenim grans regidors que repeteixen, però també que hi ha un 50% independents. Agafem la millor herència de l’alcalde Trias i hi sumem aportacions de la gent que ha vingut.

Parla molt de la col·laboració publicoprivada en habitatge.

L’emergència habitacional és una funció pública. Altra cosa és l’habitatge assequible. A Barcelona es van construir milers d’habitatges amb diners públics que ja no existeixen perquè es va liberalitzar al mercat i es van vendre. Aquesta és l’herència socialista, d’ERC i ICV. Cal mobilitzar el sòl que tenim, construir habitatge més barat, que sigui de lloguer, que la propietat sigui pública i que l’Ajuntament en controli el preu.

Vostè vol regular el lloguer?

Pots regular-lo si generes eines, incentius fiscals, accedir-hi per ajuts, subvencions. Però si tu pretens regular el preu del lloguer a cop de decretazo, no funcionarà. És el que s’ha fet a París i Berlín i ho han hagut de derogar. Si es deia als propietaris el preu a posar, el treien del mercat de lloguer i el posaven a la venda. Tenim un parc d’habitatge petit en lloguer, i així podem fer-lo més petit.

I en seguretat?

Falta Guàrdia Urbana. Ara mateix hi ha 1.000 guàrdies urbans menys dels que teníem abans dels Jocs Olímpics. L’Ajuntament actual ha trigat més de tres anys a entendre que la policia era imprescindible. Fent les coses ben fetes al final de mandat n’hi pot haver 3.300 en total.

Tingui el resultat que tingui, es quedarà a l’Ajuntament?

Absolutament. Jo faig el pas, i el que no faré ara és fer un pas en una altra direcció. Fem una aposta ferma de JxCat per Barcelona.

stats