10/10/2019

Això d’Altsasu

2 min

La Guàrdia Civil, si aspira a fer alguna cosa més que parafrasejar cruelment Jordi Cuixart amb un “ho tornarem a fer” (que indica, suposo, que ens tornaran a reprimir a cops de porra), hauria de pronunciar-se amb els empresonats d’Altsasu.

En aquest bar d’Altsasu es van barallar civils i guàrdies civils. Els guàrdies civils anaven de paisà. Això és molt important i m’hi voldria entretenir. Un guàrdia civil, si va d’uniforme, està de servei, per tant, no es pot drogar, ni pot beure, ni pot estar en un bar jugant a l’escurabutxaques o tirant-li la canya a un parroquià o mirant-lo provocativament o mostrant els sentiments d’odi o desig sexual que pugui tenir. Forma part dels cossos de seguretat. Si va de paisà pot fer-ho? Si ho fa, no està sent guàrdia civil. I si es baralla, al judici no es pot considerar que l’altra part “ha agredit un agent de l’autoritat”, perquè llavors els ciutadans estem indefensos davant dels policies que surten de festa i que no mostren un capteniment digne de la diferència de tracte que tindran en un judici.

Dic això perquè, per exemple, durant la cèlebre invasió de piolins a Barcelona, va haver-hi una batussa en un bar del Born protagonitzada per set d’ells. La deveu recordar. Van pensar-se que l’amo del local, italià, parlava en català i li van exigir que ho fes en espanyol, de males maneres. Els testimonis deien que anaven beguts o “pitjor encara”. El propietari del bar va trucar als Mossos i llavors es va saber que eren agents de paisà.

Aquest cas hauria pogut ser un nou Altsasu. Si algun client s’hi hagués enfrontat no hauria estat una baralla més. Hauria estat un atemptat a l’autoritat. L’amo del bar i els altres parroquians haurien anat a la presó. El mínim que podrien fer, doncs, ja que es dona aquest abús, és anar sempre, sempre uniformats. Ara, Barcelona en tornarà a estar plena, de policies a qui no agradem gaire. Què hem de fer? No anar als bars de nit, per si n’hi ha i van curulls?

stats