19/11/2020

La casa del rei i casa teva

2 min

Treball anuncia que "modificarà totes les convocatòries d'ajuts que s'atorguin a partir d'ara" perquè cal "repensar els ajuts fins a trobar un nou mecanisme d'atorgament". Però és que com que de diners no n’hi ha per a tothom, qualsevol sistema serà injust. Per ordre alfabètic? Per districte postal? Si hi ha només tres entrepans per a trenta nens, es faci com es faci, fins i tot si es parteixen els entrepans entre trenta perquè li toqui un mos a cadascun, serà injust.

No tenim recursos per ajudar molta gent que fins ara no havia de ser ajudada i que fins abans de la pandèmia era classe mitjana. Gent que pagava impostos i en tenia per anar trampejant. El govern d’Espanya, que ens cobra una de les quotes d’autònoms més altes d’Europa (sis autònoms britànics paguen el mateix que un sol autònom espanyol!), ens acaba d’apujar la quota amb efectes retroactius. Aquest augment de la quota suposa molts, molts diners que surten de Catalunya, on hi ha molts, molts autònoms. Per què no tornen a nosaltres en forma d’ajut, ara, aquests diners? De moment, el que haurien de fer és condonar la quota a tots els que no poden treballar. Si l'Estat no pot contribuir al benestar dels autònoms, per què els autònoms han de seguir contribuint al benestar de l’Estat? La situació és urgent perquè hi ha llocs de treball (gent que fa arracades, galetes, teatre, ball, classes, vinyetes, vi, pa, iogurts, mel, massatges...) que es destruiran i no tornaran a existir.

En un moment com aquest el rei d’Espanya, que tants discursets ens ha clavat, hauria d’estar mirant, amb el president del govern, de modificar la Constitució amb urgència per veure quina partida es pot desviar. Ja entenc que els jardiners de palau han de seguir treballant. Però potser la benzina dels avions privats i dels vaixells de guerra, si s’estalvia, no destrueix llocs de treball directes. Pagar la casa del rei quan no pots pagar la teva no pot ser.

stats