31/07/2019

L’explosió d’Alcanar

2 min

Ahir vaig llegir a la premsa una qüestió que hi sortia de passada i que em va deixar perplexa. L’explosió d’Alcanar no es “considera” atemptat terrorista.

Però en el reportatge que publica 'La Vanguardia', que contestava el de 'Público', hi llegim que Youssef Aalla va morir-hi, a Alcanar. I que era un dels amos dels mòbils comprats el 24 de maig i activats el 9 d’agost. I que els amos d’aquests mòbils són considerats, pels investigadors, “cèl·lula terrorista”. ¿Si a dins de la casa d’Alcanar hi havia membres d’una cèl·lula terrorista que estava fabricant explosius per cometre un atemptat, una explosió per accident en aquella casa no és un atemptat terrorista? Considerem-ho d’una altra manera. Un zulo d’ETA ple d’explosius explota per error i mata una família que passejava per allà. ¿El propietari del zulo no seria acusat de terrorisme? ¿La família no serien víctimes de terrorisme? I pensem, encara: ¿si Es Satty hagués sobreviscut a l’explosió, al judici no se li hauria reclamat terrorisme per l’explosió d’Alcanar?

Que això d’Alcanar no sigui terrorisme és del tot rellevant, perquè fa que tots els veïns que han patit danys (físics o materials) no cobrin tanta indemnització com si sí que ho fos. L’associació de víctimes d’Hipercor, durant aquest any passat, ha mirat de localitzar-los a tots per fer-los saber els seus drets econòmics. L’Estat no ho fa i, per exemple, hi ha el cas d’un ciutadà francès que “ha fet tard” per cobrar i ja no cobrarà. Mentrestant, i permeteu-me l’excurs, els nois d’Altsasu van ser acusats de terrorisme per haver-se barallat amb uns guàrdies civils de paisà en un bar de matinada.

Després de l’atemptat d’Hipercor hi va haver un judici. L’Estat va ser-ne responsable civil subsidiari, perquè la policia “no va desallotjar”. Si Es Satty era confident del CNI, com conclou tothom, ¿l’explosió d’Alcanar no és responsabilitat de qui el tenia treballant?

stats