24/10/2019

Franco, Franco, Franco...

2 min

Quin sentit té treure el cadàver del dictador del mausoleu que es va fer fer amb treball esclau republicà, d’horrorós aspecte, que veuen tots els guiris que van d’excursió a l’Escorial? Quin sentit té si allà, encara, hi ha el cadàver de José Antonio i els dels morts per la guerra, que van robar dels cementiris per omplir una mica? Quin sentit té treure’l si el forat es quedarà allà i els fatxes hi podran anar igualment a fer-s’hi fotos i deixar-hi corones de flors rojigualdas? Quin sentit té si no en fan un memorial, d’allò, com han fet els alemanys, els austríacs, els polonesos amb els camps de concentració? Quin sentit té si ara els que vulguin aixecar el braç davant seu aniran a Mingorrubio, localitat on, a partir d’ara, s’obriran restaurants i botigues de souvenirs fatxes per acollir el nou turisme?

Els bromistes en farem broma, del trasllat, els franquistes diran que no tocava perquè els espanyols tenen altres problemes, i els pedrosánchez diran que ara sí, que ara tornen a brindar com aquell dia, que per fi es va morir de vell. “Que bé”, diran. “Ja era hora. Acabem amb un símbol de la dictadura”. Hi haurà youtubers que en faran la transmissió. Mentrestant, a Barcelona, protestes al carrer pels empresonats de l’1 d’Octubre i més empresonats, aquests acusats de terrorisme, i més detencions que semblen segrestos (una noia arrossegada pels cabells per dos policies de paisà), un menor assegut a terra sense fer res i la policia que carrega i li pega, i ulls buidats i cops de porra.

Si a Espanya es volgués acabar amb el franquisme, els seus hereus, la monarquia, serien els primers a sotmetre’s a referèndum, tenint en compte que va ser ell qui els va col·locar. “Lo dejo todo atado y bien atado”, va dir. Si en voleu més informació podeu demanar-la a la Fundación Francisco Franco. Si hi feu un donatiu, em sembla que desgrava i tot.

stats