15/06/2020

El poli racista

2 min

Hem vist als mitjans aquesta agressió d'uns mossos d’esquadra a un noi negre, es veu que de fa més d'un any. El noi diu “Soy un humano, como vosotros”. I el mosso li diu “Tu eres un mono”.

La paraula que en alguns estadis de futbol han sentit els jugadors negres. Dir “Tu ets un mico” no és el mateix que dir, posem per cas, “Tu ets un cabró” o un “gilipolles” o el que vulgueu. Dir “Tu ets un mico”, a un negre, amb aquesta normalitat de qui ho ha dit altres vegades, a altres negres, fent broma amb els amics, amb altres policies, davant d’una cervesa o en una detenció, cridant com aquest cop, vol dir que no hi ets tot. Vol dir que –l’expressió és correctíssima– et falta un bull. Que el negre remarqui que és "un ésser humà” com ells em sembla horrorós, perquè vol dir que entre els agents hi plana el dubte. El dubte que el mosso, no cal dir-ho, aclareix segons el seu propi criteri. Sota cap circumstància un policia que diu “mico” a un detingut negre pot ser professional fent la feina. No la pot fer.

El racisme (considerar gent d’altres colors inferior a tu) em sembla un dels trastorns mentals més perillosos que hi ha i em sembla que t’invalida per fer la majoria de feines. Metge, taxista, perruquer, polític i, no cal dir-ho, policia. El racista considera inferior a ell algú altre. Per tant, s'hi sent superior. Com és evident, el racista no és precisament Einstein, de la mateixa manera que un homòfob doncs tampoc és, diguem, Marie Curie. Que aquest policia i els seus col·legues no són unes llumeneres ho demostra, a més a més, el fet que el detingut els va gravar amb el mòbil i ells no se’n van adonar, i ni tan sols van destruir la prova del delicte que estaven cometent, ofuscats com estaven pel color de pell que tenien al davant.

stats