ENTREVISTA
Misc 14/01/2021

Carlos Carrizosa: “Els líders independentistes han de demanar perdó per normalitzar la vida política”

El candidat de Ciutadans a les eleccions catalanes atén les preguntes de l’ARA amb la incògnita de si finalment s’ajornaran els comicis.

i
Esther Vera
4 min

BarcelonaEl candidat de Ciutadans a les eleccions catalanes, Carlos Carrizosa (Barcelona, 1964), atén les preguntes de l’ARA amb la incògnita de si finalment s’ajornaran els comicis.

Vostè és partidari d’ajornar les eleccions?

Sí. Amb la situació sanitària actual, sembla que no podem garantir el dret a vot si celebrem les eleccions, ni la salut dels catalans.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha dit que la suspensió no està recollida a la llei electoral.

Ho fa per ajudar el seu company de gabinet, el senyor [Salvador] Illa. Em sobta molt que digui que això no està previst. No és veritat. Un home de lleis ha de saber que els tribunals o la Junta Electoral, qui sigui, han de prendre les decisions que calgui si alguns drets fonamentals estan compromesos.

¿És el dret a la salut el que estaria compromès, no el dret a votació?

No es defensa el dret a vot fent unes eleccions que poden tenir una abstenció molt alta, motivada per la por d’anar a votar. I això en certa manera deslegitima les eleccions.

¿No té res a veure amb les males perspectives de Cs que vostès se sumin a ajornar les eleccions?

Des que va arribar la pandèmia hem tingut un discurs constant en aquesta qüestió: que defensaríem la salut dels ciutadans en tot moment i sense importar-nos amb qui havíem de pactar o de votar. Estem preparats per a aquesta campanya i estem forts. Teníem enquestes que ens acostaven al PSC. No fem càlculs electorals, però és que jo crec que tampoc no se’n pot fer gaire perquè no saps si ara estàs millor que d’aquí tres mesos, en política.

Cs va guanyar el 21-D i aquest cop les enquestes el situen com a quarta força. Què s’ha fet malament?

Vam tenir una ensopegada fa més d’un any al Congrés. Des de llavors nosaltres teníem unes expectatives electorals aquí a Catalunya minvades. Després hem anat pujant a les enquestes. Hi ha una qüestió que també ens perjudica als sondejos, i és que sembla que no hi haurà una participació tan elevada com el 2017. Bona part d’aquesta abstenció serien votants de Cs que encara no han decidit votar cap altre partit. Aquest vot el podem recuperar.

I què ha aconseguit Cs amb 36 diputats?

Ha aconseguit demostrar que Catalunya no és allò que des del nacionalisme català es pretén que és. Hem demostrat que Puigdemont i Junqueras van donar un cop a la democràcia en contra de la majoria dels catalans.

¿Va ser un error que Rivera s’aproximés a Vox?

S’ha parlat molt de la foto de Colón. Va ser una manifestació per la unitat d’Espanya i s’hi va afegir Vox. No ens hem acostat mai a Vox, com no ens hem acostat mai a Unides Podem, perquè considerem que són partits populistes, com també el nacionalisme català.

Cs no és nacionalisme espanyol?

Rotundament no. Nosaltres connectem moltíssim amb el sentiment d’identitat de la majoria dels catalans que se senten en alguna mesura espanyols, catalans i europeus.

¿Vostè estaria a favor del tercer grau als presos polítics?

Si és un privilegi perquè són polítics i la seva correligionària i companya de partit Ester Capella des de la conselleria de Justícia els arregla el tercer grau, hi estic en absolut desacord. Si és legítim i correcte, em sembla molt bé. Jo no em crec la legitimitat del que resolgui la conselleria de Justícia fins que no sigui validat pels jutges.

¿No li sap greu que Forcadell continuï a la presó?

Em sap molt greu per qualsevol persona que pateixi una pena de presó i per les seves famílies, però també li dic que segurament cap pres ha tingut tantes oportunitats per rectificar mentre estava cometent il·legalitats com Forcadell i la resta. Jo el que demano és que ells tinguin el mateix tracte que qualsevol altra persona que ha comès delictes.

És candidat tot i que les primàries les va guanyar Lorena Roldán, ara al PP. Això com deixa el partit?

Lorena Roldán ha reconegut que ella va fer un pas al costat i em van escollir a mi perquè era el que tocava amb els estatuts. Si ella prefereix la dreta i vol anar a la dreta, que se’n vagi.

Si les eleccions s’acaben ajornant, ¿tornaran a fer primàries?

Ja tenim un candidat per a les pròximes eleccions, se celebrin el 14 de febrer o el mes de maig.

¿Estaria disposat a acordar alguna cosa amb el PSC per evitar un govern independentista?

El nostre somni polític és fer un canvi a Catalunya. Que tinguem un govern que no sigui nacionalista.

¿Està d’acord que el Congrés investigui les targetes opaques del rei emèrit?

Estic d’acord que el rei emèrit respongui davant la justícia en els termes que fixi la llei, però no al Congrés. Això és una maniobra del populisme de Podem i el nacionalisme per erosionar la Corona com a símbol de la unitat d’Espanya.

Estan en contra de reformar el delicte de sedició, els indults, l’amnistia, la taula de diàleg...

Estem en contra de qualsevol privilegi per raons polítiques.

Què proposa Cs per sortir de l’atzucac en què està la política catalana?

Que [els líders independentistes] demanin perdó. Que reconeguin que es van equivocar i que diguin que no ho tornaran a fer. Després jo seré el primer que estaré encantat que normalitzem la política.

Segons l’Idescat, el 2018 un 48,6% dels catalans consideraven el castellà la seva llengua habitual, i només un 36,1% deia el català. Sense fer populisme, ¿em pot dir que el castellà esta en risc a Catalunya?

El castellà està arraconat a les escoles. Hauríem de tenir un ensenyament trilingüe, en català, castellà i en anglès. Com a català m’encanta que s’ensenyi en català; ara, també m’agradaria que s’ensenyés en anglès i en espanyol. ¿Això és demanar tant? On és el populisme?

Si desaparegués la immersió, ¿fragilitzaria l’ús de la llengua?

Es faria molt més simpàtica i a la gent li agradaria encara més. No seria una llengua que sembla aparellada amb una ideologia.

¿Vostè personalment viu el català com una imposició?

No, esclar que no.

stats