BÀSQUET - LLIGA ENDESA
Misc 07/12/2019

“Escoltar els partits del Baxi Manresa a la ràdio és una tradició”

Les retransmissions de Carles Jódar atrapen tant aficionats com profans

i
àlex Gozalbo
3 min
Carles Jódar, locutor de Ràdio Manresa, durant una retransmissió d’un partit del Baxi Manresa d’aquesta temporada.

ManresaQuan fa sis anys Carles Jódar es va fer càrrec de les retransmissions de Ràdio Manresa, la situació de l’equip de bàsquet del Bages no convidava a l’optimisme. “El club estava vivint el pitjor moment possible, i un desànim absolut s’havia apoderat de l’entorn de l’entitat. En aquell moment vaig tenir dues coses molt clares. La primera és que havia de mantenir l’esperit del Xano, que durant 30 anys havia fidelitzat una manera de fer. Va ser el meu pare radiofònic. La segona és que havia d’apostar per una retransmissió molt passional. Aquestes dues premisses m’han anat acompanyant en el temps”. El fenomen ha crescut tant que el periodista s’ha convertit en la veu del Baxi Manresa. Les seves retransmissions són escoltades pels fidels, però també per molta gent que ho ha interioritzat com un costum més. “Ràdio Manresa fa 52 temporades que ofereix els partits de bàsquet. La ràdio ja va acompanyar el primer ascens de l’equip i és un clàssic de Manresa. La gent ens sintonitza perquè ho ha fet durant tota la vida. Escoltar els partits del Baxi Manresa a la ràdio és una tradició”, explica.

Les retransmissions de Ràdio Manresa barregen elements clàssics amb noves tecnologies. “Hi ha una part de ràdio clàssica en què les marques comercials s’integren a la narració, que intenta ser passional i divertida. Al mateix temps hem apostat molt per les xarxes socials, i això ens ha fet connectar molt bé amb les generacions més joves. A més, intentem donar un valor afegit al postpartit, perquè molta gent ens escolta quan marxa cap a casa després d’anar al Nou Congost. Si algun dia la tecnologia ens falla, ens ho reclamen”, diu Jódar. Quan viatja per seguir els partits del Baxi Manresa com a visitant, el locutor és un gran especialista en trobar bones històries i donar veu a personatges tan secundaris com imprescindibles. Un dels seus últims vídeos, el de la cap de premsa del Dinamo Sassari, que va traduir la roda de premsa de Pedro Martínez del català a l’italià, es va fer viral. “Sempre vaig de bòlid, fent moltes coses a la vegada, però intento mantenir-me despert per detectar històries curioses. La traducció que va fer va ser perfecta i la cara de sorpresa del Pedro ho anava corroborant. A Sassari no hi ha tanta gent que domini el català com pot semblar...”, diu Jódar, que només té bones paraules per a tots els clubs, pavellons i aficions amb els quals ha treballat. “Jo em sento ben tractat a tot arreu, i les facilitats que rebo per treballar són màximes”, diu.

El partit d’avui (18.30 hores, #Vamos) contra el Barça no serà senzill. “L’equip blaugrana és el clar favorit, però a Manresa no es pot descartar cap sorpresa. Tal com va dir Pedro Martínez, aquí els miracles són més possibles i a això ens agafarem. El Nou Congost continua sent una pista difícil i la connexió amb els aficionats és molt bona. Durant el partit contra l’UCAM Múrcia, per exemple, la grada d’animació va ser capaç de canviar la dinàmica del partit i va empènyer els jugadors a creure”, explica Jódar, que recorda que l’equip ha patit tretze lesions en els primers dos mesos de competició. “No es tracta d’una excusa, sinó d’una realitat. Durant tota la temporada passada, per exemple, el conjunt va patir setze lesions”, diu.

La Penya visita Vitòria

El Joventut de Badalona intentarà augmentar avui (17 hores, Movistar) la seva ratxa de victòries a la Lliga Endesa. L’equip entrenat per Carles Duran, que visita el Kirolbet Baskonia, acumula set triomfs seguits i viu un moment de joc col·lectiu molt dolç. La Penya té dos partits guanyats més que el conjunt basc, que ha començat la temporada amb pitjors resultats del que esperava.

stats