UNIÓ EUROPEA
Misc 11/07/2019

Els europeistes aïllen Salvini i Le Pen a l’Eurocambra

Un acord entre populars, socialistes, liberals i verds deixa l’ultradreta sense cap presidència o vicepresidència de les comissions parlamentàries

i
Júlia Manresa
2 min
L’ultradretà Matteo Salvini el mes passat a Roma.

Brussel·lesEl cordó sanitari contra la ultradreta s’ha activat parcialment a l’Eurocambra. Un acord entre populars, socialistes, liberals i verds va deixar tots els aspirants del grup d’ultradreta que van refundar Marine Le Pen i Matteo Salvini, Identitat i Democràcia (ID), sense cap presidència o vicepresidència de les comissions parlamentàries que es van constituir ahir.

Però la ultradreta a l’Eurocambra també està fragmentada. Les seves discrepàncies i la seva diversa naturalesa van frustrar la intenció de Salvini d’unificar totes les formacions euroescèptiques sota un gran grup a l’Eurocambra i, per exemple, el partit ultra polonès Llei i Justícia (PiS) forma part dels Conservadors i Reformistes Europeus (CRE), on també ha entrat Vox, o del qual formen part els nacionalistes flamencs de la N-VA, considerats més moderats. I inicialment alguns partits europeistes havien anunciat la seva intenció d’ampliar l’abast de l’aïllament de la ultradreta també a aquest grup, però només s’ha aconseguit parcialment.

D’aquesta manera, ahir es va aconseguir que les comissions d’Agricultura i d’Afers Jurídics no quedessin en mans de membres del grup Identitat i Democràcia. També es va votar en contra que aspiressin a prop d’una desena de vicepresidències. La comissió de pressupostos, però, ha quedat presidida per un eurodiputat dels Conservadors i Reformistes, a més de diverses vicepresidències, algunes de les quals han quedat en mans dels polonesos del PiS. En el cas de Vox, el partit espanyol aspirava a una vicepresidència que ahir no va ser decidida. Alguns eurodiputats espanyols han estat fent pedagogia perquè Vox també s’inclogués dins aquest cordó sanitari, una decisió que va ser qualificada pel ja eurodiputat Hermann Tertsch “d’apartheid ideològic” o de “soga totalitària” per Jorge Buxadé.

Von der Leyen busca vots

Però justament qui sembla que necessitarà els vots de part dels euroescèptics és la candidata a substituir Jean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que ahir va tenir un dia intens de reunions amb socialistes, liberals i verds amb l’objectiu de convèncer-los i obtenir el seu suport en la votació de la setmana que ve que l’hauria de ratificar per majoria absoluta.

Von der Leyen va tenir missatges per a tothom. Va intentar convèncer uns socialistes dividits (alemanys i italians són reticents a votar-la) parlant de justícia social i salari mínim. També va intentar convèncer el grup dels liberals comprometent-se a donar a la seva candidata Margrethe Vestager un càrrec d’especial rellevància i a crear una conferència per reformar Europa. També es va comprometre a “posar preu al CO 2 ” i va tenir una llarga trobada amb els verds. Els ecologistes ja van comunicar després que hi votarien en contra, i socialistes i liberals mantenen la incògnita. De la reunió anterior amb el CRE, però, en van sortir missatges més positius.

stats