LÍBAN
Misc 05/08/2020

300.000 persones es queden sense casa a Beirut a causa de les explosions

La xifra de morts augmenta a 135 i els ferits superen els 5.000

i
Albert Nadal
4 min
300.000 persones perden la seva llar a Beirut, devastada per dues explosions aquest dimarts

BarcelonaLes xifres causades per les dues devastadores explosions d'aquest dimarts a Beirut no paren de dibuixar escenaris alarmants. En un país ja castigat per una guerra civil entre els anys setanta i els noranta, per la crisi econòmica –es calcula que la meitat dels libanesos viuen per sota del llindar de la pobresa–, la inestabilitat política i la pandèmia del coronavirus, s'hi ha sumat ara una tragèdia que s'ha cobrat més de 135 víctimes i almenys 5.000 ferits; que ha causat desperfectes devastadors en un radi quilomètric, i que ha deixat sense casa 300.000 persones. Aquesta és l'última xifra declarada pel governador de Beirut, Marwan Abboud, a la cadena local MTV, respecte dels centenars de milers de persones que han perdut casa seva en una ciutat de poc més de 2 milions d'habitants si es tenen en compte els barris suburbials.

Els treballs de recerca de les víctimes i persones atrapades entre la runa continuen intensament aquest dimecres, segons ha assenyalat el director general de Protecció Civil, Raymond Khattar. Unes tasques complicades, a causa de la devastadora situació. Abboud ha informat que almenys 10 bombers han mort tractant d’ajudar les víctimes. Fins ara, segons MTV, s’han trobat almenys sis cossos entre la runa de les instal·lacions portuàries i tres més al mar. Es tem, però, que n’hi hagi desenes que continuïn atrapats. A tot això, les autoritats tenen por que els edificis més afectats puguin patir nous desperfectes i acabin ensorrant-se.

Abast de l'explosió al port de Beirut.

Aquest dimecres s’ha declarat el primer dia de dol oficial a tot el país i el govern, després de la reunió del Consell Superior de Defensa, ha declarat l’estat d'emergència a Beirut durant dues setmanes i ha traslladat la seguretat de la zona a les autoritats militars. Segons recull l’agència Reuters, el president del Líban, Michel Aoun, ha ordenat alliberar 100.000 milions de lliures libaneses del pressupost del 2020 per a l’emergència. De la mateixa manera, ha encarregat una investigació urgent amb l’objectiu de trobar en un termini de cinc dies els culpables.

Afectades el 85% de les reserves de gra del país

Les explosions han afectat també les provisions de gra del Líban, ja que han destruït les sitges de blat més grans del país, on s'emmagatzemava almenys el 85% del gra del país. Imatges preses aquest dimecres per l'agència Associated Press amb drons han mostrat la destrucció d'aquestes sitges. El país importa al voltant del 80% del seu subministrament de blat, segons el departament d'Agricultura dels Estats Units. En declaracions publicades per l'agència de notícies estatal, el ministre d'Economia i Comerç, Raoul Nehme, ha afirmat que tot el blat emmagatzemat al dipòsit està "contaminat" i, per tant, inservible. No obstant això, ha insistit que n'hi ha prou per cobrir les necessitats immediates del país. Segons Nehme, el Líban importarà més blat, ja que l'estimació és que les actuals reserves del país s'esgotin en menys d'un mes.

Cadena de solidaritat local

Mentrestant, les mostres de solidaritat local se succeeixen. La Creu Roja libanesa es va activar de seguida per establir refugis temporals davant l’allau de persones que han perdut casa seva. Aliments, kits per cobrir les necessitats bàsiques i d'higiene han alleugerit la primera situació desastrosa d’un miler de famílies, insuficient, però, davant les 300.000 persones que s’han quedat sense casa. Les mostres de solidaritat entre veïns –ja cansats, d’altra banda, amb el rumb d’un país comandat per les elits polítiques, que al març el van declarar en fallida– s’han organitzat mitjançant les xarxes socials, ja sigui per oferir transport i allotjament, o bé per ajudar en la recerca de les desenes de desapareguts que encara queden.

“Sisplau, envia'm un missatge si tu o algú que coneguis necessita ajuda. La meva casa familiar no s’ha vist afectada i està oberta. Podem organitzar el seu transport també”, ha escrit Joelle Eid a Twitter, acompanyant el seu missatge dels hashtags #ourhomesareopen [Casa nostra està oberta] i #Lebanonexplosion [Explosió al Líban].

Centenars de persones es van organitzar per anar a donar sang després de la tragèdia a Trípoli, a 85 quilòmetres de Beirut, transportades gràcies als desplaçaments gratuïts d’una companyia de transport que ofereix viatges gratuïts d'anada i tornada als hospitals a les persones que vulguin donar sang per ajudar els milers de ferits que han deixat les dues explosions al port. Aquests són alguns dels exemples de mostres de solidaritat locals recollits pel diari The New York Times.

El president de França visita Beirut aquest dijous

També són quantioses les mostres de suport internacional que està rebent la capital del Líban. A banda de les unitats de cerca i rescat que s’han desplaçat des de tot el país a la capital, també han viatjat al Líban unitats de molts altres països com França, Polònia, Grècia, la República Txeca i els Països Baixos. Espanya hi ha enviat una unitat canina especialitzada en treballs de cerca i rescat. Alemanya i el Regne Unit també s’han ofert a enviar-hi ajuda, i l’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior i la Seguretat Comuna, Josep Borrell, ha mostrat la “plena solidaritat del bloc comunitari” amb el Líban, segons recull l’agència Europa Press.

Els Estats Units, Israel –mitjançant mediadors internacionals–, Rússia, Turquia i l’Iran, entre d'altres, també s’han ofert a proporcionar ajuda humanitària i assistència mèdica a Beirut. Els primers països a respondre al clam d'ajuda internacional de les autoritats libaneses van ser els estats de la regió, com Qatar, Kuwait, Egipte i Jordània.

Què se sap de les explosions a Beirut?

Per la seva banda, el president de França, Emmanuel Macron, ha anunciat que viatjarà aquest dijous a Beirut per reunir-se amb els seus líders. El Líban, excolònia de França, ha rebut aquest dimecres dos avions francesos de transport militar amb personal de protecció civil i material per ajudar en la resposta a la tragèdia, i una desena de professionals sanitaris francesos especialitzats en urgències es desplaçaran a Beirut per reforçar els equips locals dels hospitals, alguns d'ells greument afectats per les explosions. De fet, segons recull el New York Times, a l’hospital del grup mèdic Bikhazi, al centre de la ciutat, el director ha explicat que un sostre havia caigut al damunt d’un grup de pacients, i a l’Hospital Saint George, amb una capacitat de 400 llits, han patit tants desperfectes que van haver de donar d’alta els pacients i tancar les portes.

stats