A favor i en contra (de les setrilleres)

Empar Molineri Empar Moliner
11/01/2014
2 min

Raons a favor de retirar les setrilleres dels restaurants: 1. Finalment, als bars de menú, el líquid del setrill de l'oli i el del vinagre no es confondran, perquè ja no tindran aquell mateix color sospitós i vintage. L'únic producte de brocanter de la taula seran, doncs, els grans d'arròs de l'interior del saler (de l'època de Blasco Ibáñez).

2. És demagògic dir que és caríssim posar una ampolla d'oli a les taules. La llei no diu que l'ampolla hagi de ser monodosi. Diu que dugui etiqueta i que no es pugui reomplir. Pot ser una ampolla de dos litres a compartir entre les diverses taules. Els cèntims que això suposa són irrisoris.

3. A Itàlia, on els restauradors són tan honestos (o tan poc) com a Catalunya, ho fan i no passa res.

4. L'oli no és diferent del pa, del vi o de l'aigua. Per què no hauria d'anar convenientment etiquetat amb el nom del productor i la descripció del producte?

5. Qui es queixa d'aquesta normativa és qui es queixava de la normativa del tabac. Va en contra dels temps.

Raons en contra de retirar les setrilleres dels restaurants:

1. La llei pressuposa que tots els amos de bar de menú són xoriços i que, per tant, enganyen amb l'oli. És com quan et fan pagar el cànon de reproducció quan compres un cedé verge "per si de cas ets pirata".

2. Si hom creu que els amos de restaurant enganyen, hauria d'enviar inspectors de sanitat als restaurants i no obligar a treure els setrills, que són un disseny preciós i autòcton.

3. Les ampolles de vidre generaran molts residus, encara que siguin de litre.

4. L'única cosa que aconseguirà la normativa és que als bars de menú no hi hagi amanides. I que si n'hi ha, te'n cobrin suplement d'oli, com de pa.

5. Si s'obliga a posar ampolles d'oli, per què no s'obliga també a posar ampolles de vinagre i pebreres? I a ensenyar quina aigua es fa servir per al cafè?

stats