GUERRA BRUTA
Misc 07/09/2020

Fernández Díaz, en el punt de mira de la Kitchen

María Dolores de Cospedal i López del Hierro també estaven al cas de l’espionatge a Bárcenas

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Imatge dels exministres Jorge Fernández Díaz i María Cospedal.

MadridEl jutge Manuel García-Castellón va ordenar ahir aixecar el secret de sumari, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, de l’anomenada operació Kitchen d’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, ordenada per alts càrrecs del govern de Mariano Rajoy entre el 2013 i el 2015 “com a mínim”. La peça estrella, segons ha confirmat l’ARA, és l’informe dels fiscals Ignacio Stampa i Miguel Serrano de divendres, en el qual es descriuen les participacions en diferent grau del llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, el secretari d’estat de Seguretat, Francisco Martínez, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, Ignacio López del Hierro. En l’informe de la Fiscalia Anticorrupció es vincula l’exministra de Defensa amb aquesta operació perquè tenia un interès personal en el fet que no sortís a la llum determinada “documentació comprometedora” sobre ella.

Segons assenyala el jutge sobre la base de l’escrit dels fiscals, es tracta d’una trama que qualifica com a “operatiu parapolicial del qual serien responsables òrgans superiors i/o directius de l’administració general de l’Estat”. L’“execució material” del projecte d’espionatge i eventual segrest de material “es va encarregar” als investigats Enrique García Castaño, llavors cap de la Unitat Central de Suport Operatiu de la Policia, i al llavors comissari en actiu José Manuel Villarejo. L’encàrrec “consistia en la captació i la manipulació de Sergio Ríos com a col·laborador-informant del Cos Nacional de Policia”. Es refereix al que era xofer de Rosalía Iglesias -esposa de Luis Bárcenas- des que es va decretar la presó provisional per a l’extresorer, a qui volien fer servir per obtenir informació “sobre el lloc en què Luis Bárcenas i la seva dona amagaven material comprometedor per als dirigents del PP, amagant-ne el coneixement a l’autoritat judicial” que investigava, a l’Audiència Nacional, el presumpte finançament il·legal del partit i el pagament de sobresous d’amagat.

Segons l’informe de la Fiscalia, López del Hierro és qui posa en contacte el responsable de seguretat de Cospedal amb Villarejo perquè manipulin el xofer de Bárcenas. Dins dels encàrrecs puntuals que hauria rebut Villarejo també hi havia el de “destruir ordinadors del PP”, en referència als dispositius de Bárcenas que van donar lloc a la causa judicial contra el partit.

El sumari conté, segons les fonts consultades per l’ARA a l’Audiència Nacional, àudios gravats pel mateix Villarejo, documents, declaracions testificals sota secret i els missatges de mòbil entre el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el seu home de confiança, Francisco Martínez -entregats per ell mateix-, que va ser primer el seu director de gabinet i a partir del gener del 2013 secretari d’estat de Seguretat, el seu número dos. La trama policial va investigar especialment el taller que usava Rosalía Iglesias per a la restauració de mobles al carrer del General Díaz Porlier de Madrid, número 32, una petita habitació de 3 per 4 metres amb un petit servei.

La reunió de Cospedal el 2009

Segons fonts consultades per l’ARA, la presència i coneixement de María Dolores de Cospedal i del seu marit López del Hierro està acreditada. Tots dos ja havien contractat Villarejo el juliol del 2009, amb qui es van reunir a la seu del PP de Génova, per tal que els fes arribar informació sobre Bárcenas. Cospedal va declarar més tard que al contractar el llavors policia en actiu, adscrit a la Direcció Adjunta Operativa de la Policia (“Passa el que hagis de passar. Baratet perquè estem tiesos ”, li diu López del Hierro a Villarejo en l’entrevista del 21 de juliol del 2009), per informar-la sobre les relacions entre Bárcenas i els alts dirigents del PP Javier Arenas i Guillermo Galeote, ella “complia amb la seva obligació”. És a dir, estava en el seu sou espiar Bárcenas. Tot i que la imputació de Fernández Díaz, juntament amb els “operatius” de la trama, es dona per feta, el jutge es proposa estudiar els indicis contra Cospedal i el seu marit.

stats