22/11/2016

Fillon, el despertar de la dreta tradicional francesa

2 min
François Fillon arribant diumenge a la nit enmig de l’eufòria a la seu de la seva candidatura a París.

BarcelonaFrança es va abocar ahir a l’escrutini de François Fillon. L’home que diumenge va guanyar, contra pronòstic, les primàries de la dreta té tots els números per convertir-se en el candidat que haurà de batre la ultradretana Marine Le Pen la primavera que ve, en el duel que decidirà, a la segona volta, qui rellevarà François Hollande a l’Elisi. ¿Se’n sortirà, Fillon? ¿El seu triomf contra pronòstic a les primàries és un bon auguri?

Ahir la premsa francesa era un torrent d’anàlisis i opinions. I la majoria coincidien que Fillon representa el despertar de la dreta més tradicional de França: liberal en el terreny econòmic i conservadora des del punt de vista social. “ Moi, président... ”, diu avui a la portada el Libération amb un fotomuntatge que fon Fillon i l’ex primera ministra britànica Margaret Thatcher.

“Fillon ha aconseguit encarnar una síntesi ideal entre Juppé i Sarkozy: té la presidencialitat i la solemnitat del primer i, alhora, la radicalitat programàtica del segon, especialment sobre l’islam, amb un discurs més presidencial i menys populista que Sarkozy”, va assegurar ahir a Le Monde Jérôme Fourquet, director del departament d’opinió pública a l’IFOP.

Els grans eixos del programa de Fillon van exactament en aquesta línia, fugint del flirteig amb el centre de Juppé i abandonant els tics ultradretans de Sarkozy. El capítol de política familiar -especialment conservador- li va suposar un suport clau, el d’un col·lectiu sorgit del moviment que es va manifestar contra la llei dels matrimonis homosexuals. Fillon no vol fer marxa enrere però sí reescriure la legislació per prohibir l’adopció per part de parelles homosexuals o monoparentals.

Una visió pro-russa

En la mirada sobre el pensament de Fillon també crida l’atenció la seva amistat amb el president rus, Vladímir Putin, que li ve de l’època en què tots dos eren primers ministres. Quan se li pregunta, Fillon assegura que no es pot presentar els russos com l’origen de tots els mals a Ucraïna i és partidari d’una coalició amb Moscou i Teheran per combatre l’Estat Islàmic (EI).

Fillon ho té tot a favor però encara ha de guanyar la segona volta de les primàries de la dreta, diumenge que ve. Tenint en compte el resultat (44% de suport), la remuntada espectacular als sondejos les últimes setmanes -tot i que no el donaven triomfador- i el suport de l’expresident Nicolas Sarkozy, ho té a tocar.

La incògnita que sí que es va resoldre diumenge va ser la del futur del sarkozisme. Després de 10 anys d’hegemonia a la dreta francesa, Sarkozy ja és història. I sense cap càrrec polític a la vista, haurà d’afrontar els pròxims mesos un rosari judicial.

stats