Misc 21/02/2022

La méteo: les úniques pluges de la setmana arribaran divendres

Els pròxims migdies seran molt suaus però el cap de setmana tornarà l'ambient més d'hivern

3 min

BarcelonaTarda primaveral amb temperatures per sobre dels 20 graus en diverses comarques. Avui el vent sec de mestral ha empès el termòmetre fins als 22 ºC a Cunit, a Tarragona i a Parets del Vallès, i fins als 21 a Tortosa, a Vilafranca del Penedès i a Anglès. Un 13% de les estacions de les quals fem seguiment diari han superat els 20 ºC, una dada destacable tot i que lluny del 58% d'estacions que van saltar per sobre dels 20 ºC divendres passat. Avui la mitjana de les màximes ha sigut 3 graus superior al que tocaria. En tot el mes de febrer l'únic migdia amb temperatures per sota de la mitjana va ser el de dissabte, i tot això fent servir com a referència només els últims 12 anys de dades, no pas dades de dècades anteriors en què el fred era més habitual.

El vent de mestral és un dels protagonistes del dia, sobretot al Pirineu i en comarques com el Baix Ebre i el Baix Camp. D'entre les ratxes més fortes fins a dos quarts de quatre de la tarda destaquen els 108 km/h del Lac Redon, els 105 de la Tosa d'Alp, els 100 del Perelló, els 71 de Tortosa o els 68 de l'aeroport de Reus. Demà el vent anirà de baixa però la tramuntana encara bufarà amb ratxes puntualment fortes al nord de la Costa Brava.

La primera part de la setmana estarà marcada per un temps amb molt de sol. Els pròxims dies la temperatura no pujarà tant com avui a Ponent però en general els migdies seguiran sent més d'inici de primavera que no pas de final d'hivern. Màximes per sobre dels 15 graus en general, però en canvi nits i matins que mantindran un to una mica més hivernal.

El canvi de temps més destacable de la setmana arribarà entre dijous i divendres. El pas d'un front farà augmentar els núvols en molts indrets i de cara a divendres al matí fins i tot plovisquejarà en algunes comarques. És poc probable que aquestes pluges siguin destacables. On és més probable que arribi a ploure en l'últim dia lectiu de la setmana és a la costa i al prelitoral centrals, a l'est de la Catalunya Central i també en indrets pròxims a mar del sud de Catalunya. També nevarà tímidament al Pirineu Occidental amb una cota de neu que podria situar-se al voltant dels 1.000 metres. Res fa pensar que aquestes pluges i nevades hagin de continuar durant el cap de setmana.

Probabilitat en tant per cent que divendres arribi a ploure o nevar en algun moment del dia

El canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire més fred que marcarà el tram final de la setmana. El cap de setmana en general hi haurà un parell o tres de graus menys que avui, el fred no tornarà amb força, però sí que cal esperar un ambient més hivernal del que hem tingut en molts dies del febrer. Dels mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies destaca clarament el blau de divendres i de l'inici del cap de setmana. La tramuntana tornarà a bufar amb cops de més de 50 km/h, sobretot divendres a última hora.

Per contra, l'inici de la setmana que ve podria estar marcat per una altra pujada notable de la temperatura que ens acosti encara més a la primavera. L'escenari més probable és que, després del fred una mica més destacable del cap de setmana que ve, la temperatura repunti amb força a partir de dilluns. Més enllà de les precipitacions que puguin caure divendres no hi ha gran cosa més a destacar a llarg termini. El març començarà encara sense un gir en el temps que pugui obrir la porta a les tan necessàries precipitacions.

Activa la prealerta per sequera al sistema Ter Llobregat

L'Agència Catalana de l'Aigua ha activat avui la prealerta per sequera al sistema Ter Llobregat. La nova mesura no comporta restriccions, però sí que confirma l'ús més intensiu de les dessalinitzadores que ja es va començar a dur a terme a principis de febrer. Normalment, les plantes dessalinitzadores d'aigua funcionen al 30% del seu potencial, però des de principis de mes la seva activitat ja va passar a ser del 85%. Els embassaments del sistema Ter Llobregat han passat del 60% al 56% de capacitat des de principis de mes. En general els embassaments de les conques internes estan avui al 54%, 30 punts percentuals per sota que l'any passat per les mateixes dates.

A finals d'octubre ja es va declarar l'alerta per sequera dels municipis que s’abasteixen de l’aqüífer del Fluvià i la Muga. 22 municipis, entre els quals Sant Pere Pescador i la Jonquera, ja tenen limitat el consum màxim d'aigua a 250 litres per habitant i dia i també tenen limitacions en el reg de jardins, en la neteja de carrers i en l'ompliment de piscines i zones verdes, i prohibició d'omplir fonts ornamentals. A l'Empordà, si no plou a mitjà termini, pot quedar compromesa l’aigua per a reg agrícola de cara a l'estiu.

stats