22/08/2020

El fosc carisma d’Adolf Hitler

2 min

Movistar+ ha estrenat una minisèrie documental de tres episodis escrita i dirigida per l’historiador britànic Laurence Rees. El oscuro carisma de Adolf Hitler és la versió televisiva que ha fet la BBC d’un llibre que el mateix Rees va publicar explicant les seves conclusions sobre com un austríac de trajectòria mediocre i mal caràcter com Adolf Hitler es va acabar convertint en un líder de masses.

S’han fet desenes de documentals a la televisió sobre Hitler i en molts casos es tracta de produccions que observen amb curiositat i un punt de fascinació el tarannà de Hitler. N’hi ha que desprenen certa morbositat a l’hora de mostrar a l’audiència un punt d’humanitat en la seva vida privada per jugar amb l’impacte del contrast entre el monstre polític i el personatge suposadament carismàtic. En massa ocasions s’ha buscat el vessant anecdòtic o costumista del genocida, ensenyant-nos imatges d’arxiu curioses i familiars, moltes d’elles gravades per Eva Braun, la seva parella i aficionada a les primeres càmeres cinematogràfiques d’ús domèstic que van aparèixer en aquella època. Al voltant de l’eclosió del nazisme hem acabat veient sovint les mateixes imatges històriques que ja s’utilitzen com a simple farciment visual d’una narració.

El oscuro carisma de Adolf Hitler no peca d’aquest tipus de relat, sinó que es tracta d’una anàlisi més profunda. Això sí, també pot resultar una mica més espès. Rees demostra un treball exhaustiu a nivell de recerca d’imatges d’arxiu, especialment dels mítings del líder nazi. D’aquesta manera, explica molt clarament quins tipus de discursos feia, quin llenguatge utilitzava, quines eren les paraules clau i en quins aspectes posava èmfasi per tal d’arrossegar el fervor popular de la manera com ho va fer. Rees concreta en què consistia la manipulació de Hitler i quin ús va fer de la propaganda per tal d’explicar el perquè del seu apogeu. Delata en què consistia la seva capacitat per odiar i expressar-ho públicament. La investigació també la du a terme a partir de testimonis que van viure i patir l’ascens i esplendor del dictador i que la BBC ha anat recopilant al llarg de vint anys: des de persones anònimes víctimes del seu règim fins a alts càrrecs del nazisme. Les veus dels testimonis d’aquella època s’encavalquen amb les imatges per donar solidesa a les conclusions de l’historiador. D’aquesta manera, l’espectador pren consciència de com utilitzava Hitler la seva habilitat retòrica, el maniqueisme discursiu i les posades en escena. Potser el documental falla una mica en la recreació teatral de determinades escenes històriques.

El oscuro carisma de Adolf Hitler no només és útil per conèixer el passat, sinó per descobrir quines estratègies estan sent copiades per la política actual. Per tant, no només es tracta de reconèixer l’horror del passat, sinó de saber identificar-lo en el present.

stats