Misc 14/12/2021

La méteo: petit canvi de temps i ambient cada cop més fred

La segona part del desembre estarà marcada per irrupcions fredes a Europa

3 min

La fredor i la humitat de la boira van guanyant terreny a mesura que passen els dies. Ahir la temperatura no va passar dels 5,5 graus a Lleida, però avui ja han sigut més les capitals interiors en què el termòmetre s'ha quedat clavat en valors molts baixos. D'entre les màximes més baixes d'avui destaquen els 4,2 graus de Lleida, però també els 3,4 graus de Mollerussa, els 3 de Cervera, els 3,6 de les Borges Blanques o els 4 de Batea. Curiosament la temperatura ha sigut més alta a les cotes altes del Pirineu: a la Tosa d'Alp, a la cota 2.500, la màxima ha arribat a 6 graus. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 19,8 graus de Solsona o els 19,7 de Planoles.

La boira seguia encaixonada a la vall de l'Ebre a primera hora de la tarda

Demà hi haurà una lleugera entrada de vent de gregal que comportarà alguns canvis. A prop de la costa els núvols baixos seran força menys protagonistes que avui, però, en canvi, al migdia la sensació de fred augmentarà. El vent no bufarà fort enlloc, però sí que es deixarà sentir amb cops de 30 o 40 km/h a l'Empordà, a la Selva i en punts del Maresme. També a les Pitiüses i al sud del País Valencià. Les boires seran menys protagonistes en comarques interiors, tot i que al pla de Lleida l'ambient continuarà sent fred, humit i amb força núvols durant bona part del dia.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

Aquesta baixada de la temperatura de demà s'anirà accentuant cada cop més a mesura que avanci la setmana. No hi haurà canvis bruscos d'ambient, però arribarem al cap de setmana amb temperatures entre 2 i 4 graus més baixes que les d'ahir o avui. La segona part de la setmana continuarà marcada per l'anticicló, el sol i la boira, però s'hi afegiran alguns núvols baixos més a la costa. Dijous ja seran espessos al País Valencià, i divendres també podrien tapar el cel a les Terres de l'Ebre i a la Costa Daurada. És possible que el cap de setmana també n'apareguin en altres indrets, sobretot diumenge, però és poc probable que arribi a ploure. El vent serà feble durant tota la segona part de la setmana.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge

A llarg termini tot apunta que el panorama a Europa quedarà marcat per diverses irrupcions d'aire fred d'origen més aviat siberià. Models de previsió com el del Centre Europeu de Predicció (ECMWF) auguren un tram final de l'any clarament fred a bona part d'Europa a causa d'aquestes entrades de masses d'aire provinents del nord-est del continent, però encara és poc clar de quina manera ens afectarà aquesta situació. Aquests dos mapes que tanquen la peça dibuixen la previsió d'anomalies de temperatura per setmanes, i s'hi pot comprovar que tant la setmana que ve com la del 27 s'auguren notablement més fredes del que és habitual a bona part d'Europa.

Sembla bastant possible que en algun moment de la segona part del mes de desembre alguna d'aquestes fredorades ens pugui acabar afectant, però encara és poc clar en quin moment o de quina manera. De moment, no és probable que la primera part de la setmana que ve sigui de fred molt intens, però sí que cal esperar un ambient normal d'hivern en el camí cap a Nadal. Caldrà seguir-ho.

Anomalia de temperatura prevista a Europa de cara a la setmana que ve
Anomalia de temperatura prevista a Europa de cara a la setmana del 27 de desembre al 3 de gener
stats