Misc 05/11/2021

La méteo: nits encara més fredes, tramuntana i temporal de mar

3 min

La tramuntana ha començat a bufar amb ganes en alguns punts de l'Empordà. Avui les ratxes ja han arribat als 103 km/h a Portbou i als 76 a Maçanet de Cabrenys i a Espolla. Aquest migdia l'ambient ha tornat a ser molt d'hivern. En el conjunt de Catalunya la temperatura ha variat ben poc respecte ahir. Durant la tarda s'han format ruixats aïllats que han deixat 1 l/m² a Tagamanent i gotellades en altres comarques interiors i prelitorals. A les Balears fins a dos quarts de sis de la tarda els xàfecs han acumulat 26 l/m² a Sant Joan de Labritja i 23 a Formentera. La neu ja acumula 8 cm al Port de la Bonaigua, 6 a Sasseuva, 5 a Boí i 3 a Espot, segons dades dels sensors de les estacions que el Meteocat té en aquests indrets de cotes altes del Pirineu.

Aquest matí la temperatura ha continuat baixant, la mitjana de les mínimes per al conjunt de Catalunya gairebé no ha variat, però el fred s'ha començat a encaixonar a les valls. Ahir un 25% de les estacions de les quals fem seguiment diari van baixar sota zero i avui aquesta dada ja ha arribat al 31%. D'entre les mínimes destaquen els -0,8 °C de Girona; des del 2012 no hi havia una primera glaçada tan prematura a la ciutat. Altres mínimes han sigut els -0,7 de Vic i de Mollerussa, els -0,5 d'Olot, els 5 graus de Terrassa i de Sant Cugat, els 7,3 de Tarragona i els 9,8 del centre de Barcelona, la primera temperatura de menys de deu graus d'aquesta tardor al Raval.

Tant per cent d'observatoris que han baixat de zero graus per dies

De nit els ruixats s'han anat allunyant de la costa, tot i que ahir al vespre encara va caure una última calamarsada a Badalona que va deixar 5 l/m². La neu ha acumulat fins a 7 cm al port de la Bonaigua, segons dades del sensor de l'estació automàtica que el Meteocat té instal·lada en aquest punt. A les Balears les pluges s'han repetit durant la nit, destaquen els 19 l/m² de l'aeroport de Maó o els 16 d'Artà. Ahir les pluges i calamarsades van arribar a descarregar fins a 75 l/m² as Mercadal i 48 a Son Servera.

Demà a primera hora les ventades arribaran a superar els 70 o 80 km/h a Menorca i Mallorca, i això farà que la situació marítima sigui molt complicada amb onades que poden arribar a superar els 5 metres. L'Aemet té avisos actius de perill alt a tot l'arxipèlag per aquest aspecte, i també alert del fort vent a Menorca i al nord de Mallorca. El Meteocat també alerta d'una situació marítima complicada a la Costa Brava, on les onades poden superar els 2,5 metres. La tramuntana s'enfortirà entre diumenge i dilluns, dies en els quals les ratxes poden arribar a superar els 70 o 80 km/h al nord de la Costa Brava i també en punts del Pirineu i Prepirineu. El vent seguirà sent molt fort a Menorca i al nord de Mallorca.

Cops de vent màxims previstos per demà al matí

Aquest dissabte el sol predominarà, i diumenge els núvols tampoc seran abundants. Les possibilitats de noves pluges a Catalunya són escasses com a mínim fins dimecres. Es poden repetir nevades tímides al vessant nord del Pirineu, que és on els núvols seran més abundants demà i diumenge. Entre dimarts i dimecres no és descartable que pugui ploure a l'est de Catalunya, però aquest escenari no és el més probable. A les Balears el temps sí que seguirà sent molt mogut i demà es podrien repetir ruixats abundants a Menorca i a l'est de Mallorca sobretot.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

El fred seguirà sent protagonista. La matinada que ve serà encara una mica més freda en comarques interiors i les glaçades continuaran augmentant. Al migdia la temperatura pujarà una mica, sobretot diumenge i dilluns. La primera part de la setmana que ve seguirà sent freda per a l'època: la temperatura no serà tan baixa com avui o demà, però continuarà la sensació de fred una mica avançat per a l'època.

Avui els models de previsió han rebaixat la possibilitat que la borrasca que es formarà al Mediterrani aquest cap de setmana pugui ser violenta a les Balears. El temporal marítim de diumenge i dilluns al nord de l'arxipèlag serà molt dur, però les pluges i les ratxes de vent no seran tan importants com semblava ahir que podien arribar a ser. Els models de previsió fan pensar avui que la borrasca no serà tan profunda, i que les quantitats de pluja més abundants de la setmana que ve cauran sobre el mar.

Acumulacions totals de precipitació previstes fins dimarts a la nit
stats