Misc 18/02/2022

La méteo: baixada en picat de la temperatura en l'inici del cap de setmana

Aquest dissabte el pas d'un front deixarà pluges i nevades en força comarques

3 min

BarcelonaAquest migdia s'han registrat temperatures rècord per ser el mes de febrer. La suma de l'entrada d'aire càlid de les últimes hores i el vent de garbí ha fet que les màximes es disparessin per sobre dels 25 graus en algunes comarques de Girona. A l'aeroport de Vilobí d'Onyar la màxima ha arribat a 25,6 ºC, el valor més alt per un mes de febrer amb dades des del 1973. L'anterior rècord eren els 25,5º del 15 de febrer del 2007. A Anglès la temperatura ha arribat a 27,3 ºC, a Santa Coloma de Farners a 27,1 i a Girona a 26,3, temperatures que podrien ser també rècord en algun cas a falta de confirmació del Servei Meteorològic de Catalunya.

En el conjunt de Catalunya la mitjana de les màximes ha arribat 19,3 ºC, un valor normal dels primers dies de maig. De mitjana hi ha hagut 7 graus més dels que tocaria. En el conjunt de Catalunya és el tercer migdia de febrer més càlid des del 2009, només per darrere del 27 de febrer del 2019 (20,5 ºC) i del dia 3 de febrer de l'any passat (19,9ºC). Tot i aquestes dades, en alguns punts de la costa la tarda ha sigut més freda que la d'ahir. El vent de garbí i les boires costaneres han fet que a primera hora de la tarda en ciutats com Vilanova i la Geltrú, Barcelona i Mataró la temperatura fos entre 2 i 4 graus més baixa que ahir.

La boira pot sorprendre en alguns punts de costa també durant la tarda i el vespre. Al sud de la Mallorca i a les Pitiüses és on és més probable que aquesta tarda hi apareguin bancs de boira que refredin l'ambient a prop de mar, però a la costa catalana també es podria donar el fenomen cap al tard. Demà hi haurà un canvi radical de temps. De temperatures de principis de maig passarem a un ambient purament d'hivern. Aquest dissabte serà un dia molt tapat i amb algunes pluges i nevades sobretot al Pirineu i Prepirineu, però també a la Catalunya Central i a Ponent. En molts d'aquests indrets seran pluges com a mínim destacables que deixaran més de 5 o 10 l/m². Al migdia i a primera hora de la tarda fins i tot arribarà a plovisquejar al voltant del Montseny i a la costa i al prelitoral centrals. La cota de neu se situarà al voltant dels 1.200 metres.

El front provocarà una baixada pronunciada de la temperatura, i demà les màximes seran 10 graus més baixes que les d'avui en molts indrets. Aquest dissabte serà un d'aquells pocs dies de l'any en què l'ambient és més fred al migdia que a primera hora. Aquesta nit i demà al matí el vent de nord bufarà amb cops de més de 50 km/h en molts punts de l'Empordà, de Menorca i de Mallorca. Diumenge el vent serà bastant menys protagonista, però dilluns la tramuntana i el mestral tornaran a bufar amb ratxes puntualment fortes a la vall de l'Ebre i al nord de la Costa Brava.

Diumenge quedaran restes de núvols entre el Vallès, el sud de la Costa Brava i la costa central, però el dia serà molt més assolellat que demà. A primera hora hi haurà moltes més glaçades que avui però el fred no serà especialment destacable. Al migdia les màximes seran encara hivernals, però molt més altes que les de demà. Els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies són tots blaus a set dies vista, però cal tenir en compte que parteixen de les temperatures exageradament altes que hi haurà avui.

La setmana que ve es torna a presentar molt més primaveral que d'hivern. La temperatura no pujarà tant com ahir o avui, però les temperatures tornaran a ser altes per a l'època, amb migdies de primavera i matins poc freds. El pròxim canvi de temps cal esperar-lo entre divendres i dissabte que ve, però aquesta vegada tampoc sembla probable una situació de pluges mínimament destacables o extenses. Encara hi ha incertesa però hi ha pocs indicadors que vagin en aquesta direcció.

Segurament el cap de setmana que ve tornarà a baixar la temperatura i recuperarem sensació d'hivern, però l'escenari més probable de cara a l'inici del març torna a ser el de temperatures més altes del que tocaria. Fixeu-vos en la previsió d'anomalia de temperatura per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció: ni la setmana que ve ni la següent hi ha símptomes de temperatures baixes per a l'època. Tot i el fred de demà, l'hivern està molt tocat.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve.
Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana del 28 de febrer al 7 de març.
stats