18/08/2020

Els ‘guilty pleasures’ més musicals

2 min
Un fotograma de la musical 'La extraordinaria playlist de Zoe'.

Per als addictes a la música més comercial hi ha dues sèries que, si bé no són res de l’altre món, poden aportar estones de distracció intranscendent, sobretot si les voleu compartir amb adolescents tik-tokers.

Una opció és Little voice, d’Apple TV+. Una carrinclonada d’allò més previsible que ens explica els inicis d’una noia, la Bess, que vol excel·lir en el panorama musical però que, de moment, treballa de cambrera, té atacs de pànic que li impedeixen cantar els temes propis dalt d’un escenari, compagina múltiples feines poc satisfactòries per guanyar diners i s’ha de fer càrrec d’un germà amb una discapacitat. Té totes les característiques d’un melodrama romàntic de sobretaula d’aquells on la protagonista passeja els gossos dels veïns per Central Park. És de suposar que la sèrie adapta les vivències reals de la cantant Sara Bareilles, que n’és una de les productores executives. L’any 2007, Bareilles va situar la seva cançó Love song en els primers llocs de la llista Billboard. Aquell tema estava inclòs en el disc de l’artista Little voice, que ara dona nom a la sèrie. La trama l’hem vist múltiples vegades: noia de gran talent i baixa autoestima coneix noi de manera accidental. Ell, que és capaç de detectar el virtuosisme en dècimes de segon, li donarà el suport emocional i professional necessari per aconseguir el seu somni. La sèrie intenta emular algunes escenes de la pel·lícula Begin again gravant un videoclip amb Nova York de fons, ajustant-se al patró cinematogràfic del mansplaining musical. El més original i divertit de la sèrie és un personatge secundari, el germà de la Bess, addicte als musicals de Broadway i a la sèrie The good fight, que viu en un pis tutelat. T’empasses la sèrie esperant només les escenes on apareix ell.

HBO també ha estrenat Zoey’s extraordinary playlist, un homenatge al poder evocador de la música. Una situació mèdica accidental provoca que la protagonista, la Zoey, llegeixi el pensament de les persones a partir dels grans èxits que sonen quan ella els observa. Al seu voltant, per tant, es generaran actuacions i coreografies que l’ajudaran a comprendre què està passant, interpretar millor els conflictes i tirar endavant amb més facilitat. Es tracta d’una dramèdia que força molt el sentimentalisme però que no enganya: explota d’una manera molt evident el caràcter emocional de les cançons. Un relat sobre l’empoderament femení i com combatre la masculinitat tòxica es va obrint pas entre les versions més exitoses de REM, Tears for Fears, Van Morrison, Cindy Lauper, The Clash, The Isley Brothers, Rolling Stones o Katy Perry. Zoey’s extraordinary playlist és un altre guilty pleasure per fer-vos passar la calor amb el risc que després de cada episodi se us enganxarà algun dels hits musicals i no us el podreu treure del cap en tot el dia.

stats