FIFA
Misc 26/02/2016

Infantino, un veí de Blatter per iniciar la remodelació de la FIFA

El suís, desè president de la FIFA després de derrotar el xeic Al-Khalifa

i
Toni Padilla
3 min
Gianni Infantino durant una roda de premsa de la UEFA.

BarcelonaDesprés de 17 anys de mandat de Joseph Blatter, una nova etapa comença a la FIFA amb un nou president, nascut, curiosament, a set quilòmetres de la vila natal de Blatter: Gianni Infantino. El suís s'ha convertit en el 10è president de la FIFA, perpetuant el domini europeu d'aquest càrrec, ja que 8 dels 10 presidents han estat del Vell Continent. Només el brasiler Joao Havelange ha guanyat eleccions sense ser europeu (mandat del 1974 al 1998), ja que el darrer any ha manat el camerunès Issa Hayatou, però ho ha fet per la sanció a Blatter. No pas per haver estat escollit.

"Hem passat moments tristos, moments de crisi, però aquests temps han acabat ja. Gràcies a tots, treballarem junts. Aquesta ha estat una competició esportiva i un gran senyal de democràcia a la FIFA. Gràcies a tots. Hem d'estar orgullosos. Vull treballar amb tots vostès per restablir una nova era a la FIFA amb el futbol al centre", ha dit un cop ha estat escollit. Infantino serà president fins a l'any 2019.

Amb nacionalitat suïssa i italiana, Gianni Infantino (Brig, Suïssa, 23 de març del 1970) va estudiar dret a la Universitat de Friburg. Es va incorporar a la UEFA l'agost del 2000 per fer feines relacionades amb assumptes jurídics, comercials i professionals. Fill d'immigrants italians que van fer fortuna al sud de Suïssa, Infantino té casa a Reggio de Calàbria, la terra dels pares, on sol passar part de l'estiu amb la seva dona i els fills. Advocat de professió, Infantino va treballar com a secretari general del Centre Internacional d'Estudis per a Esports (CIES) a la Universitat de Neuchâtel (Suïssa), i prèviament va ser conseller de diversos organismes futbolístics.

Després, aquest “malalt del futbol” va entrar a la UEFA l'any 2000 recomanat per les lligues en què havia ajudat. Conegut per saber-se de memòria totes les finals de competicions europees, va ser nomenat l'any 2004 director d'assumptes legals i llicències de clubs. Des de l'octubre del 2009 ocupava el càrrec de secretari general, després incorporar-se com a adjunt el 2007. Actualment també exercia com a membre de la comissió de reformes de la FIFA, creada després de l'escàndol de corrupció revelat aquest maig, i és el portaveu als sortejos de la UEFA, on ha destacat pel domini de molts idiomes, ja que parla amb fluïdesa anglès, francès, alemany, espanyol i italià.

Un cop la UEFA es va quedar sense el seu candidat a la presidència, el francès Michel Platini, sancionat per un cas de cobrament de treballs per la FIFA que també ha provocat la sanció de Blatter, Infantino va acabar de forma inesperada com a candidat a la presidència. Amb el suport dels vots europeus, el suís s'ha assegurat el vot de la majoria de federacions americanes, visitant gairebé tots els estats caribenys, i ha aconseguit endur-se prou vots africans per derrotar el xeic de Bahrain Al-Khalifa. Infantino només ha necessitat dues votacions per ser escollit, amb 115 vots, una xifra sorprenent, ja que Al-Khalifa era favorit. Infantino ha aconseguit guanyar perquè era la segona opció de les federacions que han votat primer pel príncep jordà Hussein.

Entre les seves propostes destaca que el secretari general de la FIFA sigui africà, que cada federació rebi cinc milions de dòlars en quatre anys per invertir-los en projectes de desenvolupament, més un milió per a desplaçaments en les associacions que ho necessitin, la transparència absoluta en el procés de candidatures del Mundial, en la licitació de contractes comercials i divulgació dels pagaments als directius de la FIFA, i, sobretot, ampliar la fase final del Mundial a 40 seleccions, amb un sistema de rotació per continents, que no podran optar a dos Mundials consecutius com a organitzadors.

Canvis a la UEFA

L'elecció de Gianni Infantino, per cert, obliga la UEFA a reorganitzar la seva cúpula directiva amb l'elecció d'un nou secretari general, càrrec que el suís ocupava des de l'octubre de l'any 2009. La UEFA està presidida ara per Ángel María Villar, ja que el president Platini va ser sancionat sis anys sense exercir càrrecs. Platini presentarà el cas al TAS i espera poder guanyar, motiu pel qual la UEFA, de moment, manté un president de circumstàncies. Ara, el proper 4 de març escollirà un nou secretari general.

stats