SALUT
Misc 21/11/2019

S’inicia amb èxit el pla pilot de vacunació de la grip en farmàcies

La cobertura antigripal està baixant entre els col·lectius amb risc de contagi

3 min
S’inicia amb èxit el pla pilot de vacunació de la grip en farmàcies

GironaGairebé totes les farmàcies de la ciutat de Girona (42) participen en una prova pilot del departament de Salut acordada amb el Col·legi de Farmacèutics de Girona per vacunar contra la grip en aquests establiments. El personal d’infermeria dels centres d’atenció primària (CAP) de Girona es desplacen a les farmàcies, en horaris concertats, per posar la vacuna a les persones que ho desitgin.

La iniciativa compta amb el suport del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona (COIGI), que considera que el pla pot ajudar a fer arribar la vacunació a més gent. Anna Reñé, responsable de vacunació de l’ICS, assegura que l’acollida ha sigut molt positiva perquè el primer dia de la prova pilot més d’un centenar de persones ja es van vacunar a la farmàcia. Si quan s’acabi la campanya els resultats són positius, es valorarà d’ampliar l’acció a altres regions sanitàries. Hi participen una infermera de cadascuna de les quatre àrees bàsiques de Girona, que inclou la població veïna de Sant Gregori, on la farmàcia del poble també s’hi ha sumat.

La preocupació és que la cobertura, malgrat les campanyes, baixa any rere any. Aquesta acció vol posar remei a aquest retrocés. Les mateixes infermeres, segons ha anunciat Alícia Rey, presidenta del col·legi oficial, estan fent campanya entre el seu col·lectiu perquè els professionals també es vacunin, ja que estan inclosos en els col·lectius en què es recomana vacunar perquè estan en contacte amb malalts de grip.

L’objectiu del pla pilot és que la vacuna antigripal arribi a col·lectius de persones que no van als hospitals i centres d’assistència primària amb regularitat. Des del Col·legi de Farmacèutics es defensa la mesura perquè “permet millorar la cobertura de la població susceptible a vacunar” i s’assenyala que les farmàcies, en tant que “punts estratègics de la comunitat”, poden contribuir a augmentar l’accessibilitat a la vacuna.

Rètols visibles

Totes les farmàcies que formen part de la prova pilot ho donen a conèixer entre els seus clients i tenen un rètol visible a l’establiment on ho anuncien. S’assenyala que, als horaris anunciats, hi acudiran infermeres del CAP més proper per subministrar la vacuna. Als cartells s’especifica que la vacunació contra la grip és recomanada en col·lectius com els més grans de 60 anys, els pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc, dones embarassades, treballadors sanitaris i cuidadors de persones vulnerables. També es recomana a col·lectius com policies, bombers, personal de Protecció Civil i treballadors exposats a ocells o altres animals salvatges. S’ha triat Girona per posar en marxa el pla pilot de vacunació a les farmàcies perquè té una de les cobertures antigripals més baixes de Catalunya. La campanya també vol contribuir a combatre l’escepticisme o les reticències en alguns col·lectius, com les dones embarassades.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa cada any una campanya de vacunació antigripal estacional, que s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip i també a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d’alt risc, com ara els professionals de la salut.

El període ideal per vacunar-se contra la grip són els mesos d’octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot fer fora d’aquest període) i el seu efecte dura un any. La vacunació no sempre impedeix contreure la grip: l’efectivitat depèn del grau de similitud entre les soques vacunals i les soques gripals circulants. També és més baixa entre persones amb factors de risc que entre els professionals sanitaris.

Les cobertures de vacunació antigripal a Catalunya són similars a la mitjana de l’Estat. En les persones de més de 65 anys, la cobertura és del 51%, però és notablement inferior en col·lectius com professionals sanitaris, policies i bombers.

stats