13/06/2018

La inspecció, liquidació i regularització de Huerta i la seva societat es va fer sota el govern Zapatero

2 min
Elena Salgado, en una imatge d'arxiu

MadridL'actuació inspectora dels serveis d'Hisenda sobre Màxim Huerta i la seva societat Almaximo Profesionales de la Imagen SL es va obrir el 2011, sota el mandat d'Elena Salgado com a ministra d'Economia i Hisenda i de José Manuel López Carbajo, llavors director de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT).

Segons es deixa constància en el fonament cinquè de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, del 16 de maig del 2017, "el 2 de juny del 2011 Inspecció va procedir a lliurar comunicació a les dues parts vinculades [a Huerta i a Almaximo] en relació amb els mètodes i criteris que seran tinguts en compte en el procediment per practicar la valoració pel valor normal del mercat en operacions vinculades, d'acord amb el que disposa l'article 16.1 c) del Reial Decret 1777/2004".

En altres termes, les afirmacions fetes per Huerta en la seva roda de premsa, en el sentit que "es va arribar a dir que aquelles inspeccions retroactives eren una caça de bruixes contra els crítics amb aquell Govern [del PP]", no tenen veracitat.

La base de la liquidació i regularització que se li va fer a ell i a la seva societat es van confeccionar durant l'administració tributària del govern de Rodríguez Zapatero.

Gairebé un any més tard, el 15 de maig del 2012, sis mesos després de la formació del govern de Mariano Rajoy, la inspectora regional adjunta de Madrid va adoptar resolució sancionadora.

En la sentència apuntada, de 16 de maig del 2017, s'assenyalen les conclusions de l'actuació inspectora el 2011.

"A tall de resum previ es pot dir que Almaximo Profesionales de la Imagen és una societat que únicament emet factures, en fa la corresponent gestió de cobrament i realitza pagaments (a més, com s'explica més endavant, una part d'aquests pagaments es corresponen amb despeses que no s'ha acreditat que estiguin relacionades amb l'exercici de l'activitat d'aquesta societat, tal com es reflecteix en la proposta de regularització)".

I conclou: "Es tracta, per tant, d'una societat que no afegeix cap marge, ni aporta cap valor afegit a l'activitat dels artistes, de caràcter personalíssim, feta per als clients per part d'Adolfo [nom que amaga el de Huerta], sense assumir cap risc ni aportar cap actiu propi rellevant ".