28/10/2020

Irresponsables

2 min

DIMARTS VAIG VEURE UNA CUA llarguíssima de persones grans que s’esperaven per entrar al pavelló municipal a vacunar-se de la grip. Ho feien al pavelló per alliberar el CAP, que està saturat. El mateix matí un ple extraordinari de l’Ajuntament aprovava un suplement de crèdit per contractar nou municipals més, que s’incorporaran aquesta setmana mateix “preveient que el govern català i l’estatal faran més rígids els protocols”. Dit descarnadament, com que infermeres i metges no donen a l’abast, contractem municipals. No podem pagar infermeres perquè ens ho gastem en policia.

Tot va en consonància amb la tristesa europea. Ara entenc la velocitat amb què es pot conquerir un continent. El virus campa per Europa com enlloc més del món perquè hi troba el punt corcat de la hipocresia. I la hipocresia s’aguanta amb totalitarisme. Per poc que ho sembli, aquestes cues no són alienes al fet que als catalans se’ns pugui imposar un president.

El toc de queda ha coincidit amb el canvi horari que Europa ara diu que eliminarà. Hem passat dècades sospitant que l’horari d’hivern era absurd, però n’assumíem els inconvenients per una bona causa i perquè ens costava de creure que un trasbals com el que implica pogués basar-se en la irracionalitat.

Ara el sentit comú també diu que tancar bars i restaurants és incompatible amb un toc de queda. O una cosa o l’altra, perquè: ¿algú pot creure que una restricció de llibertat tan bèstia com un toc de queda es justifica per evitar alguna festa privada en algun domicili, que igualment ja està prohibida?

A les set de la tarda, sento crits a la casa del costat. Hi ha una reunió de joves, sense música però amb les rialles estridents de l’alcohol. No havia passat mai en tants anys que fa que visc aquí, però ara els bars estan tancats. Irresponsables!, dirà algú. Després de dècades fomentant la insolidaritat -envers els immigrants, la pobresa i l’humanisme en general, desarticulant l’ensenyament i els hospitals, promocionant el cinisme i la llei del més fort per terra, mar i aire-, ¿d’on surt ara aquest esverament de filisteus? ¿Irresponsables, uns joves que volen divertir-se? D’on deuen haver-ho après?

Tornem a la irracionalitat del primer confinament, les mesures arbitràries i les mosques mortes a canonades. Com que resulta gratis a qui ho decideix, restriccions de sortir a l’aire lliure quan sabem que el contagi és als interiors. Criminalitzem anar als parc naturals i acabarà passant com al primer confinament, que vam tancar-nos a tanta pressió que després vam haver de desconfinar també a pressió.

stats