09/01/2021

Contrarevolució

2 min

Diu Bernard Harcourt que “el poble americà està en guerra pel que fa a la veritat”. I que viu “una contrarevolució que ve de lluny”. La incomprensible passivitat de la policia en els primers moments de l’assalt al Capitoli ha despertat tot tipus de sospites sobre les complicitats en la conspiració. Certament davant dels Black Lives Matter la policia s’ho pren d’una altra manera.

La història de la nació americana ha estat determinada per dues maneres d’entendre la veritat, i les banderes confederades als passadissos del Congrés ens ho recordaven. La fractura ha girat sempre al voltant del racisme i la xenofòbia. El nou xoc venia des de feia temps. I el mandat de Trump l’ha accelerat. Pensava tenir quatre anys més i la ràbia de perdre l’ha dut a estavellar-se. El sistema ha aguantat però la imatge de la democràcia americana en surt seriosament tocada.

La història de la humanitat està plena de mentides. I tanmateix es parla de les fake news com si fossin una novetat. La contrarevolució de Trump és una expressió genuïna del nou univers comunicatiu, el món digital, que transmuta els mecanismes de construcció de les veritats en què es van configurar les democràcies. El vell sistema de creació d’opinió pública -premsa escrita, ràdio i televisió convencional- ha quedat desbordat. Mana el poder de la repetició. I ja se sap, una mentida repetida fins a l’infinit es converteix fàcilment en veritat. Alhora, la comunicació digital ofereix una enorme capacitat d’incidència sobre les persones per la informació que en té i per la possibilitat de dirigir-s’hi individualment. Doble potència: de control i mobilització. La lògica de la confrontació s’apodera de la política.

La democràcia ha d’aprendre a trampejar amb aquest model de comunicació, que els postulants dels projectes autoritaris han assumit sense contemplacions. El partit demòcrata americà té ara una oportunitat. Controla l’executiu i el legislatiu. ¿Seran capaços Biden i els seus de preguntar-se per què hi ha gent que en la desesperació social ha buscat refugi en Trump i les seves promeses? Per què s’han deixat gronxar pel sistema davant dels nous conflictes de classe? Aquesta interpel·lació val també per les esquerres i els liberals europeus, perquè tots tenim a casa algun projecte de contrarevolució. Ens hi juguem la democràcia.

stats