EDITORIAL
Misc 08/05/2016

Cosint títols malament*

L'univers literari de Juan Marsé al 'Rar'

i
Ricardo Feriche
2 min
.

Director creatiu del 'Rar'Encara que et diguin que vaig caure, no en facis cas. Jo seguiré a la meva. Un dia quan torni, t’explicaré tot el que vaig viure. Organitzaré les meves idees, m’inventaré alguns detalls, escriuré els somnis amb mala cal·ligrafia, mig adormit, abans d’oblidar-los. Segur que apareixen fets tan increïbles com aquella fosca història amb la meva cosina, la de l’amant viperí que col·leccionava cues de sargantana, recordes? I mira que semblava una mosqueta morta al començament, amb el tupè i la camisa oberta. Quina època, aquelles últimes tardes amb la noieta rica, les revetlles, la lluna de cara ben rodona, observant-nos tota l’estona conduint per la ronda del Guinardó descapotats fins al Raval ple d’anònimes dones de mala vida. Ens trobàvem al Lolita’s o al Shanghai, embruixats pel fum i l’alcohol. I ballàvem molt agafats fins que ens agafava gana i compràvem ensaïmades acabades de fer en un carreró que sortia de les Rambles. Ja de dia, a casa, fèiem l’amor entre el rebedor i el llit, entre el bany i el vestidor, amb les cares esborrades i la ment en blanc, sense cap notícia, feliç o trista, sense cap projecte, sense cap retret. Fulls en blanc. L’endemà ens quedàvem tancats a l’habitació, un era el joguet de l’altre, i al revés. Vèiem alguna pel·li, en recordo una de Vicente Aranda, 'La muchacha de la bragas de oro', que bo el títol, basada en una novel·la de Josep Marset, crec que es diu, i tornàvem a dormir fins que refrescava i posava els peus entre les seves cames.

Juan Marsé ha dit que si no fos escriptor seria joier i, de fet, té tot el sentit, perquè la seva obra està tractada al detall, amb delicadesa i profunditat, són llibres que t’acompanyen, que inclous en les lectures de la teva vida, com aquelles joies que passen de pares a fills.

Recomano especialment el 'Rar' d’avui i sobretot l’article de Berta Marsé, també escriptora, que rememora per a nosaltres un descobriment al voltant del seu pare.

*'Si te dicen que caí', 'Un día volveré', 'Caligrafía de los sueños', 'La oscura historia de la prima Montse', 'El amante bilingüe', 'Rabos de lagartija', 'Últimas tardes con Teresa', 'Esta cara de la luna', 'Ronda del Guinardó', 'Esa puta tan distinguida', 'Canciones de amor en el Lolita’s Club', 'El embrujo de Shanghai', 'Noticias felices en aviones de papel', 'Encerrados con un solo juguete', 'La muchacha de la bragas de oro'.

stats