12/10/2019

Jugar a videojocs mentre passa el tifó

2 min
Jugar a videojocs mentre passa  el tifó

BarcelonaAquest cap de setmana de nou a Suzuka s’ha viscut un Gran Premi de Fórmula 1 estrany. El pas del tifó Hagibis ha fet retocar els plans inicials de la cursa del Japó a causa de les fortes ventades i les intenses pluges del dia d’ahir. Així, els entrenaments oficials es disputaran quatre hores abans de la cursa, ja que ahir, dia marcat en vermell per l’Agència Meteorològica del Japó, no va haver-hi cap tipus d’activitat al circuit de Suzuka. Tot tancat. Tot protegit. La feinada, tant per als equips com per als operaris del circuit, va ser divendres: els equips van haver de compactar la feina de tres sessions d’entrenaments lliures en dues i, quan l’activitat a la pista va acabar, va tocar recollir i posar-ho tot a cobert. I tot vol dir tot: el que havien muntat en els dies previs tocava desmuntar-ho de nou i guardar-ho. A més, també calia protegir els boxs: la majoria d’equips van aixecar el terra del box per evitar que es fes malbé i pogués servir per a la cursa, mentre que també van protegir l’entrada del box amb sacs de sorra per evitar que hi entrés l’aigua. Mentre això passava al pàdoc, a la resta del circuit japonès els operaris s’encarregaven de desmuntar les tanques, les càmeres de televisió, les pantalles gegants, els equips de so... i el podi. Tot es va posar a cobert i es va tornar a muntar a partir de les 22 hores de dissabte (hora nostra), quan les portes del traçat van tornar a obrir-se després del toc de queda.

La F1 i el Japó, tristament, ja tenen experiència en tots aquests saraus, ja que no és el primer cop que passa. Recentment, el 2004, el tifó Ma-on va obligar a traslladar els entrenaments oficials a diumenge, com va passar també el 2010 i ha tornat a passar ara. El 2007 les primeres 18 voltes de la cursa japonesa es van fer darrere del cotxe de seguretat per la pluja. El 2014 el tifó Phanfone va posar la FIA contra les cordes després que Jules Bianchi xoqués contra una grua i morís gairebé un any més tard a causa de les lesions. Aquell any s’havia proposat passar la cursa a dilluns, però es va descartar la idea perquè diumenge següent els pilots havien d’estar corrent a Sotxi. També es va proposar variar l’horari de la cursa, però la idea va xocar amb l’oposició de les televisions i dels organitzadors.

Ara, per sort, s’ha posat la seguretat per davant de l’espectacle, però crec que seria més fàcil evitar des d’un inici aquestes situacions. Si sabem que a finals de setembre i a mitjans d’octubre els tifons sovintegen el Japó, per què no es mou la cursa a un altre moment de l’any? Desconec si hi ha interessos econòmics pel mig (el més habitual en aquest esport) però potser caldria reflexionar i plantejar-nos què volem. Jo, en cap de setmana de Gran Premi, prefereixo els pilots a la pista en comptes de jugant a videojocs a l’habitació de l’hotel.

stats