Misc 03/02/2021

Victòria judicial de Proactiva Open Arms a Itàlia

Un tribunal sicilià exonera el capità i la cap de missió de tots els delictes

3 min
La cap de missió de l'Open Arms, Anabel Montes, i el capità, Mac Reig, a bord del vaixell.

BarcelonaLa justícia italiana ha donat la raó a l’ONG badalonina Proactiva Open Arms, dos mesos després que la fiscalia obrís un procés contra els seus responsables per un presumpte delicte d’afavorir la immigració clandestina i d’associació criminal. Unes acusacions que van portar a immobilitzar preventivament el vaixell 'Open Arms', que finalment va ser alliberat el mes passat. Els fets es remunten al 15 de març, quan l’equip es va negar a lliurar 218 migrants, que havien rescatat en aigües internacionals, a una patrullera dels guardacostes de Trípoli que els amenaçava de mort. Un equip de l'ARA embarcat al vaixell de rescat va ser testimoni de l'episodi.

Tres jutges del tribunal sicilià de Ragusa que portava el cas han exonerat el capità, Marc Reig, i la cap de missió, Anabel Montes, de totes les acusacions. La fiscalia encara pot apel·lar al Tribunal Suprem de Roma, en un termini de deu dies naturals, però l’equip legal especialitzat amb què treballa l’ONG a Itàlia ho considera molt improbable.

“Estic molt content perquè sempre hem defensat que vam actuar correctament i ara els jutges ens donen la raó, i això vol dir que podrem tornar a rescatar amb l’Open Arms”, explica a l’ARA Marc Reig des de Borriana, on estan reparant el vaixell per posar-lo a punt per a les pròximes missions. “Estarem més tranquils d’aquí deu dies, però confiem que tot anirà bé”.

Després de dos mesos pendent del procediment judicial, Anabel Montes també es mostrava alleujada: "Ens hem tret un gran pes de sobre: ja estàvem segurs que havíem actuat correctament des d’un punt de vista legal i moral, però teníem una situació complicada". "Els jutges recullen tots els arguments que sempre hem defensat i ara em sento feliç i amb molta força per tirar endavant”, afegeix.

La resolució dels jutges estableix un precedent important per a la feina de les ONG de rescat al Mediterrani central, que estan en el punt de mira de la fiscalia italiana. En primer lloc, dictamina clarament que Líbia no pot ser considerat un lloc segur per als migrants i que, per tant, Itàlia no pot obligar les ONG a lliurar als guardacostes de Trípoli la gent que hagin rescatat. També deixa clar, contra els arguments de la fiscalia, que la gent que navega en una pastera atapeïda està objectivament en perill, i que no cal demostrar que les embarcacions estan punxades o plenes d’aigua per justificar un rescat. Finalment dona la raó al capità, Marc Reig, que no va intentar portar els migrants a Malta, com li indicava el centre de rescat de Roma, perquè és públic que Malta no acull refugiats per les seves petites dimensions d’estat-illa i no ha signat alguns capítols de les convencions internacionals de rescat.

Cap delicte

Amb tot això cauen les acusacions d’afavorir la immigració clandestina i d’associació criminal. Els jutges deixen clar que Reig i Montes van actuar d’acord amb la llei.

“És una resolució important que ajudarà Open Arms a continuar treballant a la zona i també la resta d’ONG”, apunta Caetano Pascualino, membre de l’equip legal italià. “Teníem moltes proves per presentar, entre les quals les fotografies i els vídeos que l’equip de l’ARA va fer durant el rescat i que els jutges han valorat”, afegeix.

La victòria judicial és clara però no suposa que la fiscalia italiana deixi de vigilar l’ONG badalonina i la resta d’organitzacions que treballen a la zona. Ho alerta Eduard Aguayo, advocat de Proactiva a Barcelona. “Arran d’aquest cas hem sabut que la fiscalia ens investigava des de feia dos anys: tenien punxades les comunicacions per satèl·lit, ens vigilaven amb drons i fins i tot monitoritzaven tot el que els mitjans de comunicació publicaven sobre nosaltres. No érem els únics: amb la resta d’ONG fan el mateix. I probablement ho continuaran fent. Però en tot cas la fiscalia ara haurà de presentar nous arguments”. Aguayo alerta que, en el fons, Itàlia pretén que el seu acord amb Líbia per frenar la immigració passi per damunt del dret internacional.

stats