Misc 01/02/2021

La justícia italiana requisa l’‘Open Arms’

El jutge elimina delicte d'associació criminal però manté el d'afavorir la immigració il·legal

4 min
El primer rescat de dijous de l'Open Arms

BarcelonaL''Open Arms', el vaixell de rescat de migrants al Mediterrani central de l’ONG badalonina, ha quedat confiscat per la justícia italiana. El jutge de Catània ha ratificat la immobilització preventiva que la fiscalia va decretar el 18 de març, després de desembarcar al port sicilià de Pozzallo 216 refugiats rescatats en aigües internacionals.

El jutge de primera instància de Catània, Nunzio Sarpietro, ha exonerat del delicte d’associació criminal el capità del vaixell, Marc Reig, i la cap de la missió 43, Anabel Montes. En canvi, dictamina que cal investigar-los per l’altra acusació per la qual estan investigats: afavorir la immigració clandestina. Ni Reig ni Montes estan detinguts i poden abandonar el país quan vulguin, segons fonts pròximes al cas, mentre continua el procediment. El jutge també ha dictaminat que les declaracions que van fer davant la policia de manera voluntària no poden ser considerades al judici perquè no tenien traductor oficial ni comptaven amb l’assistència d’un advocat.

De fet, el cas havia passat a mans del jutge de Catània perquè la fiscalia havia apuntat el delicte d’associació criminal. Ara el cas torna als jutjats de Ragusa, dels quals depèn la població de Pozzallo, que és on continuarà la investigació sobre el delicte de facilitar el trànsit de sensepapers a Itàlia.

El Codi Penal italià preveu penes d’entre 5 i 15 anys de presó per aquest delicte, a més de multes de fins a 15.000 euros per cadascun dels nàufrags desembarcats a Pozzallo. No cal que els acusats obtinguin benefici econòmic de l’operació, sinó que es penalitza qualsevol actuació que ajudi algú sense permís a arribar al país, ni que sigui per motius humanitaris.

El jutge considera que els responsables de l''Open Arms' van desobeir les ordres de Roma, que va deixar el rescat d’una pastera inflable amb 101 persones en mans dels guardacostes libis. Aquest diari va ser testimoni de com, en el moment que les llanxes de rescat d’Open Arms van arribar a la zona indicada pel centre de coordinació de rescats de Roma, no hi havia ningú més, i de com una patrullera dels guardacostes libis va irrompre en plena operació de rescat i va amenaçar els voluntaris d’Open Arms si no els lliuraven les dones i les criatures que ja havien pujat a bord de les seves llanxes.

La resolució del jutge considera que actuant d’aquesta manera els responsables de la missió humanitària van vulnerar el codi de conducta que Roma ha fet signar a les ONG. Reconeix que a Líbia no es respecten els drets dels migrants i refugiats, però al·lega que Itàlia pateix greus conseqüències polítiques, socials i econòmiques per l’arribada de migrants al seu territori. El jutge també acusa els responsables de la missió d’haver volgut desembarcar els migrants deliberadament a Itàlia, i no al port més proper, Malta, tot i que en aquesta petita illa del Mediterrani fa anys que no accepten el desembarcament de migrants.

Proactiva Open Arms encara no ha rebut la notificació oficial del jutge, que pot trigar un o dos dies perquè s’ha de formalitzar la traducció al castellà, i no farà valoracions fins que el seu equip legal hagi pogut estudiar-la.

stats