Misc 29/05/2018

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Per quan el nou govern? Torra i els consellers presos i exiliats'

"Aquests dies, a alguns consellers encara ahir, els han preguntat a Rull, Turull, Puig i Comín com veurien que el president Torra no els acabés nomenant. I encara que tots quatre no pensen exactament el mateix, semblaria que ens encaminem a tenir un nou Govern en qüestió de pocs dies"

2 min

Som en un impàs. El president Torra ha de prendre una decisió: nomenar nous consellers perquè el govern de Rajoy es nega a publicar la primera llista de nomenaments on hi havia dos consellers a l’exili, Comín a Sanitat i Puig a Cultura, i dos a la presó: Turull a Presidència i Rull a Territori i Sostenibilitat.

Cal insistir que Rajoy està saltant-se els procediments. Tots els experts consultats consideren que la publicació d’un nomenament al BOE o al DOGC és un acte degut. En tot cas, si Rajoy no en vol cap dels quatre que hem dit al Govern, que presenti un recurs, però el que no pot fer, i ho sap, és retenir la publicació. Per què ho fa? Doncs perquè com ens va dir Turull a Estremera, les eleccions del 21-D els van sortir malament, i si han pogut esquivar que Puigdemont, Sánchez o Turull siguin investits presidents, ara no voldrien haver d’empassar-se dos exiliats i dos reclusos al Govern. En tot cas, alts funcionaris de la Generalitat que mantenen contacte diari amb la Moncloa asseguren que els seus homòlegs a la Moncloa són conscients que el bloqueig als nomenaments que està fent el govern espanyol és irregular i impresentable, però si ”sus mayores” (la cita és textual) no els donen l’ordre, ells no poden publicar-ho. A més a més, el govern espanyol ja no té pressa perquè Torra nomeni nou govern perquè això allarga el 155, i ara, aprovats els pressupostos generals de l’Estat, ja no té pressa. I si a sobre hi ha d’haver eleccions a Espanya aviat com a conseqüència de la moció de censura que començarà demà passat, menys pressa encara.

Conscients d’això, ha arribat l’hora de la veritat, i aquests dies, a alguns encara ahir, els han preguntat a Rull, Turull, Puig i Comín com veurien el que sembla inevitable, el mateix que li vàrem preguntar a Turull fa tres dies a la presó d’Estremera: què els semblaria que el president Torra no els acabés nomenant. (Turull va contestar-nos que no volen ser part del problema sinó de la solució i que plena confiança en Torra, una manera diplomàtica, ens va semblar, d’anar entomant l’inevitable.)

El tema no és menor: els quatre que hem citat estan pagant un preu personal molt alt i se’ls vol tractar amb la màxima sensibilitat possible. Les formes, en política, compten, i més ara. I encara que tots quatre no pensen exactament el mateix, semblaria que ens encaminem a tenir un nou Govern en qüestió de pocs dies. De fet, si no fos per la moció de censura seria demà, demà passat o divendres, però resulta que les noves conselleres de Justícia i Agricultura són diputades d’Esquerra al Congrés i han d’assistir a la moció de censura i han de votar-la. Per tant, en cas de presa de possessió, hauria de ser a partir de dissabte. És a dir, que abans de dissabte difícilment hi haurà Govern.

Mentrestant, hi haurà govern a Espanya? Caurà Rajoy? De moment, avui, l´únic que cau és l’Ibex-35.

Llibertat per a tots els empresonats, per als processats, per als exiliats.

stats