ELECCIONS BARÇA
Misc 13/01/2021

Laporta: "Si no se celebren les eleccions del Barça serà un frau a la democràcia"

El candidat presenta Jaume Giró, el seu home fort en l'apartat econòmic

i
Xavi Hernández Navarro
3 min
L'acte de presentació de programa econòmic de Laporta.

Barcelona“Seria un frau democràtic no celebrar aquestes eleccions. El Barça necessita acabar amb el desgovern que té ara com sigui, aprofitar el mercat d’hivern... Hi ha prou mesures, i se’n podrien adoptar fins i tot més, per garantir la participació dels 45.000 socis que anirem a votar”, va sentenciar el candidat a les eleccions del Barça Joan Laporta en l’acte que va organitzar ahir per presentar el seu programa econòmic. L’expresident blaugrana diu que no hi ha “raons objectives” per ajornar els comicis previstos per al 24 de gener.

Aliè a una controvèrsia que molt probablement es resoldrà demà en una reunió entre el club i la Generalitat, Laporta va oferir el seu primer monogràfic econòmic acompanyat de Joan Casas, exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya; Jaume Giró, que seria un dels homes forts de la seva junta, i Àlex Barbany, empresari de llarga trajectòria a l’univers de l’oci.

El protagonista de l’exposició va ser Giró, ex director general de La Caixa, que va centrar la seva intervenció en el control de la despesa i la reducció del deute que té una entitat que, segons ell, és víctima “des del 2017 de la maledicció de la riquesa sobtada després del traspàs de Neymar per 222 milions d’euros”. “El Barça no ha tret rendiment al seu volum de negoci perquè la planificació esportiva no ha anat acompanyada de l’econòmica. Ha pagat salaris esportius per sobre de la mitjana que s’estava pagant en altres clubs punters del món”, va argumentar.

La punta d’aquesta massa salarial l’encarna Leo Messi, que acaba contracte al juny i encara no ha anunciat les seves intencions. Sobre aquesta circumstància, Giró va fer la següent lectura: “La massa salarial ha crescut tant segurament per falta d’un projecte guanyador i de lideratge, cosa que ara hem de prioritzar. Si aconseguim fer un projecte il·lusionant, probablement no podrem ser el club que més pagui del món, però tindrem elements per convèncer els jugadors”.

Giró va explicar que el seu pla a curt termini passa per contenir la despesa de la gestió operativa –la que no respon a la massa salarial– fins al curs 2022/2023. També és partidari d’una planificació “amb criteri esportiu, econòmic i visió a llarg termini” per evitar la necessitat d’operacions per salvar els comptes –Arthur i Cillessen– i no haver de fer contractacions cares que després tenen poc retorn a la gespa. “En els últims deu anys el club ha invertit 1.600 milions d’euros en fitxatges, 980 dels quals en els últims tres anys”, va recordar.

Un altre aspecte important dels que va esmentar Giró és l’emissió de deute per dues vies. Una amb bons dirigits a fans de tot el món: “Que vulguin ajudar a rebaixar les tensions que tenim actualment”. I una altra d’“institucional” dirigida a inversors professionals, regulada per la CNMV i que es tornarien en tres anys. “Amb això pagaríem venciments pròxims i sense deixar d’invertir”, va vaticinar.

Barça Experience Centers

Pel que fa a la cerca de nous ingressos, Àlex Barbany va dir que el club “ha de canviar una mica el xip” i buscar ser referència en el món de l’entreteniment, explotant la marca Barça, que, segons ell, és “l’actiu més important del club”.

Sobre els patrocinadors, Barbany proposa “recuperar la seva confiança” i “incrementar en tres anys un 50% dels ingressos de patrocini, fins als 250 milions”. Barbany també va parlar de fer que les Barça Academy siguin “més universals”, més pensades “des de l’abast social”, i de construir Barça Experience Centers en diverses capitals del món. “La globalització del club no pot passar només pels canals digitals”, va justificar en aquest sentit.

Rousaud no serà candidat als comicis

Després de dos dies de recompte i validació de butlletes a les instal·lacions del Barça per part de la junta electoral, avui es comunicarà oficialment quines candidatures han passat el tall per convertir-se en aspirants de ple dret a uns comicis que, si el Procicat no diu el contrari, seran el diumenge 24 de gener. Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa van presentar dilluns a la tarda prou suports per formar part de la lluita final, però Emili Rousaud, que va reunir 2.510 signatures i estava pendent de la seva validació, finalment caurà de la cursa perquè no arribarà a les 2.257 firmes necessàries. Jordi Farré, Xavi Vilajoana, Agustí Benedito, Lluís Fernández Alà i Pere Riera ja van quedar fora de joc després de l’entrega de dilluns a la tarda. Per tant, les eleccions tindran tres candidats. Ara falta resoldre l'enigma de la data.

stats