ELECCIONS BARÇA
Misc 14/01/2021

Tres aspirants a l’espera d’una data

Laporta, Font i Freixa, candidats a la presidència del Barça

i
Xavi Hernández Navarro
4 min
Laporta, Font, Ferixa

BarcelonaLes eleccions del Barça tindran tres candidats: Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa. Un cop finalitzat el recompte i la validació de les signatures que es van presentar dilluns, només tres socis (tres homes) optaran a la presidència. Emili Rousaud, que va reunir 2.510 suports, estava pendent de saber si acabaria la cursa electoral, però dimecres al vespre ja donava per fet que en quedaria fora per la quantitat de firmes invàlides i dubtoses que tenia. Ahir al matí l’exdirectiu va comunicar a la junta electoral que retirava la seva candidatura després d’intentar, sense èxit, fusionar-la amb la de Freixa. Els seus avals seran destruïts igual que els de Farré, Riera i Fernández Alà. Benedito ni tan sols els va presentar.

La junta electoral va validar el 93,7% de les signatures que va presentar Laporta, el 94,04% de les que va entregar Font i el 93,34% de les que va aportar Freixa. És a dir, el percentatge de signatures no vàlides és inferior a aquests comicis que als del 2015, en què la mitjana d’irregularitats es va enfilar per sobre del 10%.

Una vegada resolt el nombre de candidats que concorreran a les eleccions, queda per veure si la data dels comicis es mantindrà malgrat la situació de la pandèmia a Catalunya i la prolongació de les mesures per evitar la propagació del covid-19. Avui a les 11 h se celebrarà una trobada telemàtica entre responsables del Barça i el Procicat per analitzar la situació i prendre una decisió definitiva. Els aspirants tenen preparada la campanya (comença avui, de fet) i necessiten saber si podran seguir amb l’agenda prevista fins al 24 de gener, el dia de les eleccions, o si hauran de redefinir les seves estratègies. “És el Barça qui haurà de prendre la decisió, i evidentment és el que toca sabent que hi ha una reunió prevista”, va explicar ahir la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, a la compareixença que va oferir per anunciar que les restriccions vigents es prorroguen set dies més.

Votació descentralitzada

El Barça va anunciar fa setmanes un sistema descentralitzat amb punts de votació repartits per Catalunya i la resta de l’Estat: Barcelona (Camp Nou), Girona, Tarragona, Tortosa, Lleida, Palma, València, Andorra la Vella, Madrid i Sevilla. Tot i això, amb el pas dels dies, i a mesura que els indicadors del virus s’han anat agreujant, han crescut les veus que demanen un ajornament per facilitar la màxima participació dels socis, com per exemple la Confederació Mundial de Penyes. Un punt de vista que contrasta amb la negativa de Joan Laporta, principal favorit de les eleccions, que en la seva última compareixença va dir que seria “un frau democràtic” que la Generalitat instés el club a canviar la data.

Víctor Font creu que celebrar les eleccions el 24 de gener no garanteix el dret a vot de tots els socis blaugranes. Si bé admet que ajornar la data dels comicis el beneficia, advoca perquè “s’abandonin els interessos personals” i proposa “sumar esforços” amb la comissió gestora i els altres dos candidats, Joan Laporta i Toni Freixa, per prendre decisions clau per al futur de l’entitat i treballar perquè les eleccions es puguin celebrar amb les màximes garanties.

“Aquest divendres tenia un debat a Catalunya Ràdio. És el que havia demanat per confrontar projectes. Però la situació sanitària afegeix una incertesa que ha provocat que molts actes previstos s’hagin posposat. A més, primer hi ha una reunió del club amb la Generalitat, i després, al vespre, hem estat convocats els tres aspirants al club”, va dir.

“Des de Sí al Futur portem anys demanant que el Barça sigui més democràtic. A l’agost, quan es va donar la desfeta a Lisboa, vam dir que el club necessitava un nou govern com més aviat millor. Vam donar suport a la moció de censura, que va tenir 20.000 signants. I l’11 de novembre, quan la gestora va prendre possessió, vam demanar-li que treballés per garantir el dret a vot davant una eventual complicació per la pandèmia”, va argumentar.

Segons Font, “ara estem al mig de la tercera onada i el dret dels socis no està garantit el dia 24. Tenim 40.000 socis i sòcies de més de 40 anys. Avui el govern ens ha explicat que els confinaments municipals s’han de mantenir com a mínim fins al 25 de gener. El pas següent, si les coses no van bé, ja és el confinament domiciliari. Donada aquesta situació, hi ha molts socis i sòcies que no sortiran de casa per votar”.

Per al candidat la data de les eleccions és important. “Si poden ser al març, millor que a l’abril. Si poden ser al febrer, millor que al març. De fet, m’agradaria que fossin el 24 de gener, però hem d’assegurar el dret a vot, que està per sobre de qualsevol altra cosa. I ara això no està garantit”, va opinar Font, que va analitzar la postura de Laporta. “La seva opinió no és rellevant. Entenc que a ell no li interessa canviar la data per la inèrcia que porta, perquè és més conegut. Importa la dels experts, que insisteixen que hem d’interactuar menys, que hem de reduir la mobilitat. Els experts no tenen interessos polítics”, va recordar.

stats