Misc 20/06/2019

Bárcenas, en el laberint de la seva omertà

¿Mantindrà avui, al judici del disc dur, la seva lleialtat al PP?

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Bárcenas troba "cínic" dir que el PP és responsable dels seus "milers de càrrecs"

MadridL'extresorer del PP, Luis Bárcenas, prestarà declaració aquest matí de dijous en el judici sobre la destrucció dels discos durs dels seus dos ordinadors, executada pel PP el 2013, en plena investigació de la caixa B de l'esmentat partit per part del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz.

La importància del judici es troba en el fet que és la primera vegada en el procés penal espanyol que un partit polític s'asseu al banc dels acusats, cosa que no era possible fins a la reforma del Codi Penal del desembre del 2012.

Avui declaren com a acusats per delictes de danys informàtics i encobriment l'extresorera Carmen Navarro, l'exresponsable dels serveis jurídics Alberto Durán i l'encarregat d'informàtica José Manuel Moreno. El seguiran Bárcenas, que serà traslladat en furgó policial des de la presó de Soto del Real, i María Dolores de Cospedal.

Bárcenas va denunciar el PP per la destrucció dels discos durs i això va portar a investigar els fets. Se'n va encarregar la jutge Rosa María Freire, que va processar els imputats. Després de dictar la seva interlocutòria per seguir endavant amb les actuacions, la jutge Freire va ser objecte d'una campanya de desprestigi per part de dirigents del PP.

La llavors diputada Celia Villalobos va declarar: "Els jutges són éssers humans i tenen les seves aficions, a uns els agrada el PP o el PSOE, a d'altres el Partit Comunista, i de vegades es deixen guiar més pel que senten que pel que és en realitat". I com que la sentència assenyalava que el disc dur va ser esborrat 35 vegades, la diputada es va mofar: "Potser és informàtica, o el seu marit o el seu cosí, que és d'Esquerra Unida".

La gran incògnita del judici és el mateix Bárcenas. Si bé va denunciar el PP, a l'hora de redactar el seu escrit com a acusació particular (perjudicat), el setembre del 2016, l'extresorer va ordenar al seu lletrat, Francisco Maroto, que retirés la denúncia.

Bárcenas intentava en aquelles dates, en els seus contactes amb el PP, assegurar que la seva dona, Rosalía Iglesias, acusada com ell en el cas Gürtel, no fos objecte d'una condemna severa.

Però la realitat és que mentre ell va ser condemnat a 33 anys de presó, ella ho va ser a 15. Això sí: Bárcenas va ingressar a la presó immediatament, mentre que la seva dona està en llibertat sota fiança a l'espera del desenllaç del recurs de cassació en el Tribunal Suprem.

¿Bárcenas respectarà l'omertà, la llei del silenci o codi d'honor sicilià?

stats