MEDI AMBIENT
Misc 10/11/2015

Mantenen la imputació de l’exdirector de l’ACA d'Iniciativa per delicte ambiental

Acusen Manuel Hernàndez i l'exgerent d'ATLL, Joan Compte, de delictes ecològics en la construcció d’una canonada entre la dessalinitzadora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu durant el govern del segon tripartit en el marc del decret de sequera

i
Albert Solé
3 min
La canonada es va construir urgentment, va costar 80 milions d’euros i encara no ha entrat en servei.

BarcelonaLa jutge que investiga els presumptes delictes ecològics en la construcció d’una canonada entre la dessalinitzadora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu durant el govern tripartitcanonadaBlanesCardedeu durant el govern tripartit ha decidit descartar la petició d’arxivament de la causa, feta per la defensa dels dos imputats -alts càrrecs de l’ACA i l’ATLL-, i ha demanat més proves, en una providència de la setmana passada.

oan Compte, exgerent d’ATLL (esquerra); Manuel Hernández, exdirector de l’ACA (dreta), i l’advocat Francesc Jufresa (centre) entrant el 30 de juny del 2014 al jutjat d’Arenys de Mar. / DAVID BORRAT

Manuel Hernández, exdirector de l’Agència Catalana de l’Aigua i expresident d’Aigües Ter Llobregat -militant d’ICV-, i Joan Compte, exgerent d’ATLL, van demanar a principis de juny d’aquest 2015 el sobreseïment de la imputació després que l’informe de l’àrea de medi ambient del Mossos d’Esquadra -acabat el 18 d’abril de 2015 i rebut per la jutge el 18 de maig- rebaixés els afectes ambientals de l’obra sobre la conca del riu. La conclusió de la policia, a la qual ha tingut accés l’ARA, era que “les obres van afectar la conca de la Tordera de forma important, si bé els ecosistemes i les espècies que hi són presents se’n van recuperar positivament amb el pas del temps”. Els advocats de la defensa demanaven que, davant la manca d’indicis delictius, s’arxivés el cas.

El 19 d’agost, però, el fiscal va demanar a la jutge que no acceptés la petició de sobreseïment perquè el fet que l’entorn afectat s’hagi recuperat no és eximent de cap delicte ambiental. El ministeri fiscal considera que hi ha molts indicis que les obres no es van fer només sense un estudi d’impacte ambiental sinó també sense la tramitació d’un pla especial urbanístic. Aquesta segona acusació no l’havia demanat la part demandant -l’entitat ecologista Coordinador per la Salvaguarda del Montseny-, sinó que l’ha afegit el fiscal pel seu compte després d’analitzar les proves.

El 24 de març del 2014 la jutge Natàlia Fernández va imputar Manuel Hernández i Joan Compte per delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, per delicte sobre l’ordenació del territori i per falsedat documental. El 30 de juny del mateix any els dos imputats van declarar al jutjat d’Arenys de Mar, i Hernández va explicar que ell va encarregar l’obra i en va firmar l’acta d’urgència -pel decret de sequera-, però després se’n va desentendre. Joan Compte, en canvi, sí que va reconèixer que la gestió d’obres era la seva feina, i va defensar la seva actuació. Després de les declaracions, la jutge va demanar una nova prova pericial dels Mossos, que és la que van entregar l’abril passat.

Les noves proves que demana la jutge són: més pericials sobre el dany ambiental, informe de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona i informes dels ajuntaments afectats per si estaven informats de l’obra, a més de fotos aèries de la zona de l’Institut Cartogràfic, i tota la informació de la concessió de l’obra.

stats