Misc 14/01/2021

La màquina de l'Estat versus Villarejo

El CNI, acusador particular, sota l'escut de l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia

i
Ernesto Ekaizer
3 min
L'excomissari José Manuel Villarejo, declarant en el judici sobre presumptes calúmnies contra l'exdirector del CNI

MadridEn el judici oral que se celebra aquest divendres, 15 de gener del 2021, al jutjat penal número 8 de Madrid –després quatre pròrrogues en els últims dos anys– hi ha dos camps. El primer és l'acusació. És una divisió cuirassada: l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència, el general Félix Sanz Roldán; el CNI com a acusació particular, i els seus escuders, l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia. És una representació bastant poc freqüent en un judici de l'aparell de l'Estat. La maquinària pròpiament dita. A l'altre camp hi ha l'excomissari José Manuel Villarejo, a la presó d'Estremera des del novembre del 2017, de la qual sortirà per assistir a la vista com a acusat per calúmnia i denúncia falsa. Segons l'acusació, al declarar el 2016 que Sanz Roldán va amenaçar Corinna el 2012, l'excomissari va llançar acusacions sabent que mentia, que les afirmacions que feia no eren certes.

Però, atenció, l'excomissari ha obtingut el permís en la seva qualitat de lletrat del Col·legi d'Advocats de Madrid per ser, a més d'acusat, el seu mateix advocat. Té la vènia del jutge per actuar en la seva pròpia defensa i, per tant, podrà fer preguntes. Villarejo compta amb un testimoni de càrrec estel·lar. Recorda la pel·lícula de Billy Wilder del 1958 Testimoni de càrrec, en la qual el paper de Christine Vole va ser interpretat per Marlene Dietrich.

En efecte, el seu testimoni de càrrec, que ja ha presentat la seva affidavit (declaració jurada) admesa com a prova a valorar, és Corinna zu Sayn-Wittgenstein, l'examant del rei Joan Carles I fins al 2012. Corinna confirmarà, segons la seva declaració jurada, que es va reunir amb Villarejo a Londres el juny del 2015 juntament amb l'expresident de Telefónica d'Espanya Juan Villalonga, que va fer d'intermediari en el contacte. "Li vaig explicar a Villarejo (ja que en aquest moment em pensava que tenia caràcter confidencial) les amenaces del general Sanz Roldán contra mi... En qualsevol cas, quan el senyor Villarejo va fer les declaracions per les quals ara se l'acusa de calúmnies es referia a declaracions que jo havia fet abans durant la conversa que vam mantenir. Aquestes afirmacions van ser certes".

La clau en el delicte de calúmnies és la declaració de Corinna. Perquè Villarejo va declarar el que ella li havia explicat i ara ratifica amb tot luxe de detalls la trobada de Sanz Roldán amb ella al Connaught Hotel de Londres. Que, en efecte, és el testimoni de càrrec, ho diu el mateix jutjat.

En la interlocutòria d'admissió de prova s'assenyala, al considerar la proposta de citació de diversos testimonis proposats per Villarejo, la clau: "No és necessari el seu testimoni ja que la exceptio veritatis al·legada només pot ser acreditada per la senyora Corinna zu Sayn-Wittgenstein, el testimoni de la qual ha estat admès i, per tant, resulta innecessari el dels testimonis referits".

La exceptio veritatis que apunta el jutge és l'anomenada prova de la veritat en els delictes de calúmnia. La calúmnia (penes de 6 mesos a 2 anys de presó o multa de 6 a 24 mesos amb publicitat) consisteix a atribuir a algú un delicte sabent que és fals el que afirma. Ara bé, "l'acusat per delicte de calúmnia queda exempt de tota pena provant el fet criminal que hagi imputat".

Aquesta és la exceptio veritatis. Corinna assenyala repetidament en la seva declaració jurada que Sanz Roldán es va posar en contacte amb ella diverses vegades. I que prèviament el rei Joan Carles I l'avisava sobre el contacte que l'exdirector del CNI mantindria amb ella.

Document signat per Corinna

El testimoni és devastador al descriure les operacions encobertes de l'CNI de Sanz Roldán a Mònaco, on resideix Corinna, a partir del safari de Botsuana d'abril del 2012. El seu testimoni, segons els seus advocats, és un primer pas en una demanda, retardada, sobre aquestes amenaces a l'Alt Tribunal de Justícia de Londres. Corinna prestarà declaració en anglès amb intèrpret a Madrid. La seva declaració per videoconferència tindrà lloc sense advocat (és testimoni) des d'una sala del Tribunal de Magistrats de Westminster, a Londres.

stats